Souvlaki s choriatiki a tzatziki

7. srpna 2015 v 15:48 | Kozí máma |  Řecká kuchyně
Tohle jídlo v sobě kombinuje snad tři nejznámější řecké pokrmy.
Souvlaki je velmi podobné ražniči či jidlu zvanému živáň. Stejně jako ony i souvlaki je složeno z malých kousků masa, případně i zeleniny na špejli. Můžete jej jíst buď ze špejle, setkáte se také se servírováním v pita chlebu či k pilafu. Nejčastěji se používá jehněčí či vepřové maso. V novějších verzích se objevuje i kuřecí maso. Souvlaki je zdrobnělinou slova souvla, což znamená špejle.
Choriatiki je nám všem dobře známý řecký salát. Typickými surovinami jsou rajčata, okurky, papriky, olivy, cibule a samozřejmě také sýr feta. Jedná se o měkký sýr zrající v solném nálevu, v místě svého původu se vyrábí z kozího či ovčího mléka. Údajně první feta vznikla před více než 2000 lety.
Tsatsiki jsou jedna z typických omáček podávajících se k souvlaki nebo s gyrosem. U nás je to běžnější jako náhrada okurkového salátu. Někde se tzatziki dokonce servírují jen s chlebem jako samostatné jídlo. Hlavní surovinou je mimo okurek také řecký jogurt, který je charakteristický svou hustotou. Ta je způsobena specifickým odstraněním syrovátky z jogurtu, čímž dojde k jeho zakoncentrování. Název tzatziki pochází z tureckého cacik, což je velmi podobné jídlo. Přesný význam tohoto slova je nejasný.
No a kombinací τζατζίκι, Σουβλάκι a Χωριάτικη vám vznikne výtečný osvěžující a hlavně zdravý oběd za pár kaček. Já osobně jsem kupovala jen řecký jogurt, fetu a maso, olivy a citron všechno ostatní bylo na poli. Vřele doporučuji vyzkoušet, je to výtečné jídlo. K zakousnutí můžete podávat s řeckým chlebem psomi.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Marinování: 2 hodiny
  • Smažení: 5-10 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 700 g vepřové krkovice bez kosti
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 2 lžičky mořské soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 biocitronu
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • chléb psomi k podávání
Vepřové souvlaki


1 Maso nakrájejte na větší kostky. Česnek a sůl podrťte v hmoždíři, aby vznikla česneková pasta. Prošlehejte olej, citronovou šťávu, kůru, kopr a rozmixovaný česnek. Přidejte maso a marinádu do něj lehce vmasírujte. Přikryjte a nechte aspoň 2 hodiny marinovat v lednici, nejlépe však přes noc. Pokud se chystáte použít dřevěné špejle, namočte je také předem do vody.
2 Maso vyndejte z chladničky 30 minut před tím, než ho začnete opékat. Nelekněte se, pokud vám za tu dobu části masa "zbělaly". To jen došlo k částečné denaturaci bílkovin poklesem pH, díky přidání kyseliny citronové. Napíchejte ho na špejle nebo jehly a rozpalte gril anebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Špízy opékejte cca 5 minut z každé strany a při tom je potírejte zbylou marinádou. Špízy podávejte s řeckým salátem a tzatziki s chlebem psomi.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 3 středně velká rajčata
  • 1 oloupaná okurka
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule, nakrájená na klínky
  • 50 g černých oliv
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 150 g sýra feta, nakrájeného na kostičky
  • 1 odrhnutá větvička čerstvého oregana (nebo 2 lžičky sušeného)
  • červený vinný ocet a sůl k podávání
Řecký salát choriatiki

1. Rajčata a okurky nakrájejte na větší kusy. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na širší proužky, cibuli na klínky. Všechnu zeleninu i olivy rozdělte do misek nebo hlubokých talířů a zakápněte olivovým olejem.

2. Na salát nasypte kostičky fety a na ni oregano. Na stůl postavte vinný ocet a sůl, aby si každý mohl dochucovat podle svého. Salát podávejte s bílým pečivem - na závěr jím můžete vytřít lahodnou směs olivového oleje a šťávy, kterou pustila rajčata a okurky.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 500 g řeckého jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • 1 rovná lžíce nasekaného kopru
  • 7-10 lístků máty nasekaných
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 citron
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř, sůl
Tzatziki

Jogurt vyklopte do mísy. Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla, pořádně vymačkejte a spolu s nasekaným koprem a mátou, česnekem, lžící citronové šťávy a olejem vmíchejte do jogurtu. Podle chuti opepřete a osolte. Podávejte ozdobené bylinkami, případně s půlkou citronu na dochucení.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama