Zeleninové dortíky Skalndrauši

15. srpna 2015 v 17:53 | Kozí máma |  Lotyšská kuchyně
Skalndrauši nebo Sklandu rauši jsou litevské a lotyšské zeleninové žemle. Připravují se z žitné mouky s mrkvovou a bramborovou, jablečnou či tvarohovou náplní. Jejich název je odvozen ze slova, které znamená "ohrádka". Koláče totiž mají zvýšený okraj, který udržuje náplň a dodává žemli pěkný vzhled. Slovo rauši znamená dort. Jejich oválný tvar spolu s oranžovožlutou náplní symbolizuje slunce a bývá nedílnou součástí velikonočního stolu. Receptů je mnoho, já použila ten, co se vydával za pravý litevský.
Koláčky obsahují samé zdravé suroviny. Příprava je vcelku otravná a chuť nás docela překvapila. Pro nás velmi nezvyklá a koláčky nám moc nechutnaly. Naslano se sýrem a slaninou si je celkem umím překvapit, ale takhle s cukrem... Není to moc můj styl dezertu. Já raději něco mooc sladkého a mooc čokoládového. Ale proti gustu...pokud to litevcům chutná, tak proč ne...


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Vaření: 10 minut
Počet porcí:
  • 25 - 30 kusů
Ingredience:
Těsto:
  • 500g žitné mouky
  • 300 ml vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce zakysané smetany či kyšky
  • 100 g hladké mouky
Bramborová náplň:
  • 500 g brambor
  • 75 g tvarohu
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 ml šlehačky
  • 50 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička krupice
Mrkvová náplň:
  • 750 g mrkve
  • 2 vejce
  • 150 ml šlehačky
  • 75g cukru
  • 1 lžička kmínu
  • špetka soli
  • 1 lžička krupice
Zeleninové koláčky

1. Nejprve si připravte těsto: smíchejte všechny ingredience na těsto a nechte v teple zrát. Pak si z něj rozválejte placku o výšce 1,5-2 mm a vykrajujte kruhy o průměru 10-12 cm. Vytvořte z nich pak misku o výšce 1-1,5 cm. Pokud se vám nechce tvarovat, můžete těstem vyložit formu na cupcakes.

2. Polovinu brambor nasekejte a jemně osmahněte, druhou uvařze ve slupce a také nastrouhejte. Přidejte zbylé složky, důkladně promíchejte a plňte touto směsí žitné misky zhruba do poloviny.

3. Mrkev očistěte a uvařte. Část pak nastrouhejte nahrubo, druhou najemno. Poté přidejte další složky, smíchejte a doplňte směsí misky po okraj. Na závěr je ještě můžete posypat kmínem.

4. Pečte při 180°C cca 20 minut, dokud spodní korpus nebude tuhý. Koláčky ještě za tepla posypte cukrem a konzumujte za studena s mlékem. Můžete ještě polít medem nebo máslem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama