Chlazené tofu Hiyayakko

14. září 2015 v 20:34 | Kozí máma |  Japonská kuchyně

冷奴 doslova znamená "studené tofu". Jedná se o jednoduchý pokrm, jak již název napovídá, z tofu. Může být použito jako předkrm, často oblíbený zejména v létě. Hiyayakko (což je přepis japonských znaků) je obvykle korunován katsuobushi (jedná se o sušeného tuňáka), dále jarní cibulkou, strouhaným zázvorem a bývá ochucován sojovou omáčkou. Nicméně právě u tohoto pokrmu můžete využít svou kreativitu. ¨Je to efektivní a hlavně rychlé pohoštění za pár korun. Pokud si nevystačíte se základní variantou, zde jsou další ukázky surovin, které můžete dát na tofu.


Když už je řeč o tofu, asi bych měla vrámci gastroosvěty popsat, co to vlastně je. Jedná se o surovinu, která se vyrábí ze sojového mléka vysrážením ze sojového nápoje, který vznikne z nadrcených a nabobtnalých sojových bobů. Tofu je původem z Číny, kde se vyrábělo již 200 let př.n.l. Později se rozšířilo i do Japonska a okolních států. Na západ se rozšířilo díky zvýšenému zájmu o vegetariánství a zdravou výživu. V dnešní době kromě klasického tofu natural seženete i různě ochucené tofu či uzené. Pro dietáře je velkým bonusem jeho nutriční hodnota - vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku a uspokojivé množství sacharidů.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí:
  • 16 kusů
Ingredience:
  • 1 kus neochuceného tofu
  • 4 lžíce sušeného tuňáka
  • 1 jarní cibulka nebo šalotka, nadrobno nasekaná
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce sojové omáčky
Další možnosti:
  • sušená šunka
  • nakrájená rajčata
  • kousky okurky
  • předvařená zrnka kukuřice
  • řasa wakame
  • sezamová semínka
  • wasabi pasta
Obložené tofu kostky

Tofu nakrájejte na cca 16 kostek. Rozložte je na talíř a dozdobte oblíbenými ingrediencemi. Před podáváním polijte sojovou omáčkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama