Fazolová polévka Jókai

19. září 2015 v 12:24 | Kozí máma |  Maďarská kuchyně
Jókai bableves je pojmenována podle známého maďarského romanopisce Móra Jókaie (1825−1904), který má pro maďarskou literaturu stejný význam jako Jirásek pro českou a tuhle polévku miloval. Dodnes patří mezi desítku nejoblíbenějších maďarských jídel.
Fazolových polévek je na světě mnoho. Tato je však obohacena o typické maďarské ingredience, které ji ozvláštňují. Je plná vitaminů, bílkovin i vlákniny a navíc z ní v každém soustu vylvíte kusek čabajky!


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Vaření: asi hodina
Počet porcí:
  • 6
Ingredience:
  • 1,5 l vody
  • 30 dkg drobných bílých fazolí
  • 1 větší mrkev
  • ½ celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce červené papriky
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 nožička dobré maďarské klobásy (čabajka)
  • hrst zelené petrželky
Polévka Jókai

Přes noc namočené fazole dejte vařit do neosolené vody. Přihoďte na kostičky nakrájenou zeleninu včetně cibule a česneku. Mezitím si připravte světlou jíšku z oleje a mouky, přidejte papriku, rozřeďte studenou vodou. Až fazole a zelenina změknou, přidejte jíšku a vařte společně na mírném ohni asi 20 minut. Nakonec vhodďte na tenká kolečka nakrájenou klobásu a na talíři posypte petrželkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama