Jablečné koblihy

29. září 2015 v 13:59 | Kozí máma |  Finská kuchyně
Jablečné koblihy mi nápadně svou chutí připomínaly bavorské vdolky. Hodně sladké, hodně smažené, už chyběla jen šlehačka...
Jablečné koblihy jsou známé nejenom ve Finsku, nalezneme je i v mnoha jiných zemích. Nemůžeme je tedy považovat za typicky finskou potravinu, nicméně sezóna jablek začala, tak proč ne...Věnujte pozornost výběru jablek, opravdu doporučuji použít Granny Smith, jsou totiž kyselejší. Já použila Idared, které jsou velmi sladké, proto jsem ani nepoužívala polevu, protože už tak byly koblihy dost sladké.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Kynutí: 45 min + 1,5 hod.
  • Smažení: 5-10 minut
Počet porcí:
  • cca 18 větších kusů
Ingredience:
Těsto:
  • kostka droždí
  • 120 ml mléka
  • 800 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 125 g cukru
  • 80 ml jablečného moštu
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky skořice
Jablečná směs
  • 60 g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 7 jablek - ideálně odrůda Granny Smith
  • 60 g cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 250 ml moštu
  • 60 ml jablečného octa
Poleva:
  • 125 g cukru
  • 60 ml šlehačky
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
Koblihy s jablečnou směsí

1. Droždí nadrobte do mísy, přelijte vlažným mlékem a nechte odležet 5 minut. Pak zasypte směs 500 g mouky, nemíchejte, přikryjte a nechte kynout 30-40 minut.

2. Žloutky smíchejte s cukrem, přidejte mošt, máslo vanilkový extrakt, sůl, skořici, zbylou mouku a umíchejte do hladké konzistence, pak přidejte k mouce a droždí. Vše přemístěte ideálně do hnětače a důkladně prohněťte. Vznikne vám poměrně řídké těsto, které přesuňte do olejem vymazané mísy. Přikryjte utěrkou a nechte kynout hodinu a půl.

3. Ve větší pánvi rozpsťte máslo, vanilkový lusk rozpulte, vyškrábejte semínka a obojí přidejte do pánve s máslem. Po chvíli přidejte jablka nasekaná na menší kostičky, po chvíli přidejte cukr se skořicí a za občasného míchání vačte 5 minut. Přidejte mošt a ocet a vařte tak dlouho, dokud se tekutina neodpaří (trvá to 10-15 minut). Pak vyjměte zbytky vanilkového lusku a odstavte.

4. Těsto přesuňte na posypaný vál, roztáhněte do placky a zasypte jablečnou směsí. Různým překládáním docilte rovnoměrného rozprostření jablek v těstě. Někde můžete najít složité postupy překládání, podle mě je to zbytečné, prostě si s tím pohrajte a jabka dostaňte do těsta! Pokud jste špatně odpařovali a máte tam moc vody, přidejte mouku.

5. Z těsta vyválejte placku o tloušťce asi 1 cm. Rozkráejte je pak na čtverečky, které nějakým způsobem uplácejte do kuličky. Jak to půjde. Jde to blbě. Smažte ve vysoké vrstvě oleje do zlatavohnědé barvy z obou stran.

6. Během prostojů si můžete připravit polevu: smíchejte cukr, šlehačku, vanilkový extrakt a sůl na vodní lázni (tedy v hrnci nad hrncem s horkou vodou). Směs by měla být teplá, během zahřívání ji průběžně míchejte. Koblihy po usmažení nechte 5 minut odležet a pak na ně naneste polevu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama