Koláčky štěstí

12. září 2015 v 12:51 | Kozí máma |  Čínská kuchyně

Jistě je znáte z filmů. Většinou jde o pár, který je v Americe v čínské restauraci, kde jim přinesou jako dezert koláčky štěstí, žena koláček otevře a v něm najde prsten. Originální žádost o ruku. A nebo tam má nějaký podivný citát. Většinou obsahuje čínské citáty, aforismy, šťastné číslo nebo cokoliv.
Fortune cookies neboli čínské koláčky štěstí jsou speciálním dezertem čínských restaurací v USA a pár dalších státech. Vtipné je, že na ně nenarazíte v Číně. Přesný původ není znám, ale předpokládá se, že vznikly v nějaké čtvti japonských emigrantů v Kalifornii počátkem 20. století. Je známa také japonská verze, která se jmenuje o-mikuji, z níž pravděpodobně vychází i koláčky štěstí.
Údajně se na světě vyrobí 3 biliony koláčků štěstí ročně a většina z nich v USA. Klobouk dolů před těmi, co je vyrábí ručně. Zjistila jsem, že zdánlivě jednoduchý postup není tak snadný, jak se zdá. Zejména jde o rychlost a správný odhad. Papírek se totiž v sušence nepeče, jak bychom předpokládali, ale vkládá se do ní až po upečení. Takže upečete placku a pak ji rychle vytvarujete. Což předpokládá, že dobře odhanete, jak dlouho placky péct, abyste je nepřesušili. Pak musíte v rychlosti sušenky vyndat, naplnit papírkem, složit a nechat se zpevnit. Pokud postupujete pomalu, máte po srandě, škrob se stabilizuje, voda odpaří a vy máte tvrdou placku, kterou akorát tak zloméíte. Uff. Navíc je docela prča, když až při čtvrtém plechu zjistíte, jak vlastně ty koláčky správně dělat. Tedy lesklou stranou ven a né naopak. Takže mám tři plechy hnusných sušenek a jeden pěkných. Blbý skóre. Chce to tedy trénink. Když se vám povedou, tak to může být vtipné pohoštění i dárek pro svatební hosty či efektivní jídlo třeba na Slivestrovský večírek. A když se nepovedou, tak vám útěchou může být alespoň to, že moc nestály. A co napsat do koláčků štěstí? Já čerpala z čínských a japonských přísloví, přidala jsem pár vlastních oblíbených. Pomocí nezbytného googlu translatoru jsem to pro atmosféru napsala nejprve čínsky a pod to česky. Pokud se vám s tím nechce dělat, tak si můžete stáhnout psaní do koláčků štěstí mou maličkostí vytvořené - k dispozici ke stažení jsou zde (ano, blog.cz neumožňuje svým blogerům nahrávat soubory, nebo o tom nevím, takže mi vypomohlo uložto.cz).


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 1 hodinu
  • Pečení: 7-10 minut
Počet porcí:
  • 35-40 kusů
Ingredience:
  • 2 bílky
  • 1/2 lžičky vanilkového aroma
  • 1/2 lžičky mandlového aroma
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky škrobu
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku cukru
  • 3 lžíce vody
Koláčky štěstí

1. Předehřejte troubu na 200°C. Dobře vymastěte plech olejem, nebo vyložte pečícím papírem.

2. Do mísy si dejte bílky, našlehejte do pěny, ale aby hmota nebyla moc tuhá, pak zašlehejte vanilkové a mandlové aroma a olej. Pak přidejte mouku, škrob, sůl, cukr, vodu a znovu vyšlehejte, až vznikne hladké mírně tekuté těsto.

3. Pomocí lžičky dělejte na plech kopečky těsta daleko od sebe a rozetřete do kulatých placiček 8-10 cm velkých. Pečte je asi 10 min., nebo až na okrajích začínají být zlatohnědé. Nepřepečte, ať s nimy můžete pracovat!

4. Potom musíte pracovat jak nejrychleji je to možné. Pomocí cukrářské kovové špachtle vezměte placku z plechu a začíněte rychle tvarovat. Doprostřed voložte papírek s napsaných přáním, prsten, nebo cokoliv chcete druhému člověku darovat. Pomocí prstů potom přehněte placičku na polovinu a nahoře trochu stiskneme. Pak koláček přehneme o okraj hrníčku, tak aby se nám vytvaroval do požadovaného tvaru a dejte vychladnout do formy na muffiny. Stejný postup opakujte s dalšími plackami. Placičky je potřeba tvarovat dokud jsou teplé. Po zchladnutí se začnou lámat.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama