Krémeš

21. září 2015 v 11:12 | Kozí máma |  Maďarská kuchyně
V Maďarsku krémes, na Slovensku krémeš a v mnoha dalších zemích velmi populární dezert. Všude je připravován na podobném principu - pláty listového těsta jsou proloženy pudinkovitou náplní se šlehanými vaječnými bílky a cukrem. Vlastně je v tom docela zmatek. Někde se uvádí, že spodek je tvořen pudinkovou hmotou a na ní je bílková vrstva, jiné recepty zase uvádí, že pěna z bílků je vmíchána do pudinkové hmoty. Hold jiný kraj, jiný mrav. A vzhledem k tomu, že minimálně devět evropských států se hlásí ke krémeši, tak je tutovka, že bude receptů a tezí o tom, jak má krémeš fakt vypadat, nespočet. Já čerpala ze slovenského receptu na maďarskou kuchyni, kde jsem byla předem varována, že musím použít pravou vanilku (což není problém, jsem dobře zásobována), že se pravé krémeše nedají konzumovat kultivovaně, protože prý i nejlepší cukráři je mají tekuté, protože krémeš není o konzistenci, ale o skvělém vanilkovém krému. Trošku mě to uklidnilo, protože srovnání mého krémeše a těch, co mi gůgl zjevil bylo velmi odlišné. Připisuji to tedy odlišnostem jak krajovým, tak i různým kuchařským "vylepšením". Pokud si chcete práci usnadnit a místo pracnějšího a surovinově náklanějšího pudinku použít ten z prášku, tak proč ne. Tam máte práci usnadněnu a výsledek poměrně jistý, žlutou barvu vám tam namísto karotenoidních barviv z žloutku zajistí chinolinová žluť (E104) a žluť SY (E110). Jelikož mám ráda tradiční postupy a výzvy, tak jsem samozřejmě postupovala podle tradičního receptu a práci si neusnadňovala (teda kromě listového těsta - s tím se mi dělat nechtělo).
Níže tedy budete mít uvedený recept na (snad) originální maďarský krémeš - byť řidší konzistence, za to ale výborné chuti.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Pečení:10 minut
  • Chlazení: 2 hodiny
Počet porcí:
  • 6-8
Ingredience:
  • 1 balení listového těsta
  • 1 litr mléka
  • 280 g cukru
  • 140 g hladké mouky
  • 8 bílků
  • 5 žloutků
  • 1/2 vanilkového lusku
Krémeš

1. Listové těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou polovinu vyválete, a v tenké vrstvě ji rozložte na plech a pečte při 240°C dozlatova.

2. Smíchejte mouku se žloutky a s 250 ml mléka do hladké konzistence. Zbylé mléko dejte zahřát spolu s 56 g cukru - nemusí vřít, stačí, když bude teplé, aby se cukr rychleji rozpustil. K mléku přidejte také rozříznutou půlku lusku - vydlabejte také semínka a rozptylte je do tekutiny, aby aroma lépe proniklo do směsi. Až je cukr rozpuštěný, vyjměte vydlabané lusky. Do směsi pak pridejte žloutkový krém a za stálého mícháni zahřívejte tak, aby zhoustla. Pozor! Pokud je mléko moc horké, může se vám stát, že se žloutek srazí! Až je hmota hustá, odstavte ji ze sporáku.

3. V kovové nádobě ušlehejte z bílků sníh, až j pevný, tak k němu zašlehejte zbytek cukru (224 g). Sníh pak rychle ale opatrně vmíchejte do pudinkového krému.

4. Jeden upečený plát listového těsta dejte na vyšší plech nebo do vyšší hranaté nádoby. Na listové těsto nalite krém, rovnoměrně rozetřete a přiložte druhým plátem těsta. Dejte vychladit do lednice, krájejte až po vychlazený.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama