Kulajda

5. září 2015 v 15:06 | Kozí máma |  Česká kuchyně
Kdo z vás nikdy neslyšel o kulajdě? Já většinou jen slyšela, ale teprve dnes jsem se do ní pustila. A nestačím koukat, jak je jednoduchá.
Kulajda je jednou z nejznámějších českých polévek. Mezi základní ingredience patří houby, smetana, brambory, kopr a vejce. Jejich množství či případné jiné suroviny už se liší recept od receptu. Chuťově je velmi podobná kyselici (alespoň té, co dělává moje maminka), akorát v ní chybí zelí (v některých rodinách ještě klobásy). Mezi labužníky se vedou spory už mnoho let, jestli do pravé jihočeské kulajdy patří, či nepatří houby. Původní kulajda je totiž ve všech historických záznamech bez hub. Ty se začaly přidávat až v nedávné době.
O tom, jak vznikl její název, kolují různé dohady. Nejzajímavější z nich tvrdí, že to je vlastně zkomolené jméno kdysi známé jihočeské lidové kuchařky paní Adelajdy Kuhové (1805-1898), která byla původem Němka, takže se její jméno podle šumavského zvyku vyslovovalo Kuh Adelajde, a z něho bychom pak měli, po vypuštění některých slabik, slovo kulajda. Pravděpodobnější však je, že jméno kulajda souvisí s nářečním slovesem zakulat nebo zakudlit (zakudlená polévka je např. na Chodsku každá, která je zahuštěná moukou). Jméno polévky kulajdy má též různé krajové obměny, např. na Vysočině kudlavka a u Milevska kulimajda. [Zdroj: Ústav pro jazyk český, Akademie věd ČR]


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Vaření: 30 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 2 hrsti sušených hub
  • sůl
  • špetka kmínu
  • 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml zakysané smetany
  • kopr podle chuti
  • vejce
  • ocet na dochucení (nemusí být)
Kulajda

1. Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.

2. Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Dochuťte solí a případně octem. Co se týče vajec, záleží na vašich dispozicích. Já připravila skryté neboli pošírované vejce. Máteli víc vajec, pošírovaná vejce připravíte tak, že vždy jedno vejce vyklepnete do naběračky s octem a pak vejce opatrně ale rychle vlijete do vřící vody. Pak zamícháte a necháte 2-3 minuty vařit. Podávejte ke každé porci. Šetříte-li s vejci, tak vám postačí jedno, které rozklepnete do polévky a rychle rozmícháte.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama