Makový loupák

3. září 2015 v 12:00 | Kozí máma |  Česká kuchyně
Makové loupáky neboli makovky jsou českou raritou. Těsto je podobné jako na vánočku, ale loupáky jsou na suroviny trochu chudší. Já osobně je považuju za nejlepší recept na zkažený žaludek či kocovinu.
Nejzajémavější surovinou na makovém rohlíčku je právě onen mák. Jedna z nejkontroverznějších surovin vůbec. Češi jsou jedni z nějvětších světových pěstitelů maku. Zde ve střední Evropě je mák řazen mezi tradiční suroviny (jen si vzpomeňte na maminčiny nudle s mákem, makový závin, makovníčky...), avšak na západě mají z maku strach. Součástí tradiční kuchyně je mák i v Turecku, Indii nebo Íránu. V mnoha zemích je však mák dokonce nelegální. Například v Singapuru nebo v Saúdské Arábii je mák zakázaný. Lidé mohou mít po požití máku falešně pozitivní test na narkotika, přestože v něm látek není dost, aby měly nějaký výraznější efekt. Ve Spojených arabských emirátech dokonce jednou uvěznili turistu, který měl maková zrníčka na oblečení.
V západních zemích jsou makové produkty často pokládány za nevhodné, protože je částečně mylně předpokládáno, že obsahují návykové látky. V potravinářském máku, který je pěstovaný v České republice, by však morfinu a kodeinu mělo být jen nepatrné množství. Při hodnocení policejní hlídkou by však velké jedlíky makových koláčů údajně mohlo čekat i obvinění z řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek, protože ve výjimečných případech by mohly hodnoty těchto látek dosáhnout takových hodnot, které vás sice do rauše nepřivedou, ale můžou ovlivnit rychlost vašich reakcí. Při sklizni máku je nutné klást důraz na zralost semene. Nedozrálé semeno máku může obsahovat více kodeinu, který má sedativní účinky.
Mák je využíván již několik tisíc let. Prvně se nejspíše pěstoval již v 6. tisíciletí př.n.l. v oblasti Středomoří a o tisíc let později v Mezopotámii sloužil jako zdroj opia (= zaschlá šťáva získaná z nezralých makovic, navozuje euforii a utlumuje). Některé civilizace jako např. Egypťané využívaly opia jako sedativa.
V 9. století se dostal z oblasti Persie na území dnešní Číny, kde se později, přibližně v 18. století, stalo opium významnou silou ovlivňující společnost (jistě si z filmů nějaké to opiové doupě pamatujete). [zdroj: Wikipedie]
Suma sumárum z toho vylývá: maku se nebojte a do makovky se směle pusťte!


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Kynutí: 1,5 hodiny
  • Pečení: 20-25 minut
Počet porcí:
  • 24 kusů
Ingredience:
  • 450 ml vlažného mléka
  • 1 kg hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g sádla
  • 12 g soli
  • 60 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
Na dokončení:
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • 3 lžíce máku
Makové loupáčky

1. Do mísy nalijte vlažné mléko a přidejte ostatní suroviny. Promíchejte , přendejte do robota a nechte ho míchat asi 10 minut (případně zpracujte v ruce). Dohladka vypracované těsto vyklopte na lehce pomoučený vál (šetřete moukou, jinak se vám rohlíčky budou rozlepovat), rozdělte na 4 stejné díly a z nich vypracujte bochánky. Lehce posypte moukou, zakryjte utěrkou, nebo folií a nechte 45 minut kynout.

2. Vyzrále bochánky vyválejte na válu do kruhu o síle 4 mm a rozřežte ho na 6 stejných trojúhelníků (jeden řez vodorovně, dva diagonálně). Ty pak smotejte směrem od základny ke špičce. Špičku rohlíku zatlačte, aby se neodchlipovala, nebo se rohlík nerozmotal. Je lepší jej ještě lehce rozválet, aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely. Spojem dolů je položte na plech a vytvarujte do uzavřenějších podkov. Konce zamáčkněte naplacato k plechu a nechte ještě 45 minut kynout. Po vykynutí potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte nemletým mákem. Pečte v rozehřáté troubě na 160°C asi 20-25 minut, dokud nejsou rohlíčky hnědé.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama