Pečené morkové kosti

18. září 2015 v 20:36 | Kozí máma |  Maďarská kuchyně
Zní to jako neandrtálský zvyk? Vězte nebo ne, i gurmeti v luxusních restauracích přišli na to, že na morku něco je. My s manželem jsme se shodli, že je morek velmi podobný foie gras, ale asi tak dvacetkrát levnější. Morek konzumovali i lovci v pravěku, protože byl nejlepším zdrojem tuku. Dlouhé kosti obsahují morkové jamky a morek je tvořen především tukem. V pravěku bylo poměrně obtížné dostat morek z kostí, v současnosti se k naporcování kostí používá speciálních pil. Morek (nebo také kostní dřeň) obsahuje železo a lecitin, který prospívá činnosti nervových buněk. Hospodyňky pro zdraví svých strávníků dělávaly morkové knedlíčky do polévky a morkovou pomazánku, velmi chutný je však také na česnekové topince se špetkou soli. U nás v restauracích zatím nejsou morkové kosti zas tak běžné, v Maďarsku však jsou poměrně časté.
Špalíčky z morkových kostí (používají se hovězí) seženete u řezníka, cena je okolo 60 korun za kilo. Zaručuji vám, že se po nich jen zapráší. Zbylé vyškrábané morkové kosti přidejte do vývaru, anebo zmrazte do doby, než nějaký budete chtít vařit.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 5 minut
  • Pečení: 20 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • hrst čerstvé petrželky
  • půlka citronu
  • 12 kusů morkových kostí
  • plátky bagety k podávání
  • 1 cibule šalotka
Pečené morkové kosti


Troubu předehřejte na 220 °C. Morkové kosti důkladně umyjte a naskládejte nastojato, tedy řeznou plochou dolů do pekáčku. Postavte je na širší stranu (mají-li takovou), aby stály stabilně. Vložte do rozpálené trouby a pečte 20 minut.
Zatímco se kosti pečou, v toustovači nebo na suché pánvi opečte chleba nebo bagetu do křupava. Morek je tak měkký, že potřebuje nějaký kontrast. Cibuli oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí kolečka. Petrželku oberte ze stonků a nasekejte nahrubo. Smíchejte cibuli, petržel a olivový olej, dochuťte citronovou šťávou a jemně osolte.
Vyjměte pekáček z trouby. Každému přidělte na talíř poměrnou část chleba, na každý krajíc vydloubněte kousek morku, nejlépe to jde úzkou dlouhou lžičkou, trochu rozmázněte a završte cibulovo-petrželkovým salátem. Ten trochu mírní pocit nebývalé tučnosti, a krom toho násobí vizuální dojem z jídla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama