Perkelt s tarhoňou

20. září 2015 v 14:17 | Kozí máma |  Maďarská kuchyně
Jaký je prozdíl mezi perkeltem a gulášem? Pokud se někoho zeptáte, pravděpodobně nebude vědět. A abych pravdu řekla, než jsem se pustila do Maďarska, také jsem nevěděla. Tak nejprve guláš = hodně tekutiny, zahušťuje se, perkelt = málo tekutiny, nezahušťuje. Ke guláši je nejčastější přílohou chléb nebo knedlík, k perkeltu to bývá tarhoňa, noky či rýže. Chuť i proces přípravy je víceméně stejný. Suroviny jsou u obou jídel variabilní.
Pörkölt znamená v překladu dušené maso. Já zvolila jako přílohu tarhoňu (v originále tarhonya). Jedná se o typicky maďarskou těstovinu, která vznikla pravděpodobně díky vlivu turecké či perské kuchyně. Jedná se o malé válečky o výšce asi 3 milimetry. První zmínka pochází z 16. století. Je to de fakto kombinace špaget a kuskusu. Na domácí tarhoňu jsem neměla odvahu, protože jsem se s ní dřív mockrát nesetkala. Až mě překvapilo, že sušená se dá sehnat mezi těstovinami skoro všude.
Co víc říct. Milueme guláš a perkelt nás dostal. A čím dýl vaříte, tím je maso měkčí...dokonalost.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 2 hodiny
Počet porcí:
  • 6
Ingredience:
  • 4 lžíce sádla
  • 750 g cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 kg hovězího masa (plec nebo zadní), na kostky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 zelené papriky, na nudličky
  • 4 rajčata, na kostky
  • 1-2 sušené chilli papričky + 1 čerstvá červená na ozdobu
Maďarský perkelt

1 Na sádle opékejte cibuli zvolna za stálého míchání asi 10 minut dorůžova. Měla by hodně změknout, ale ne se připálit. Zasypte ji paprikou a zamíchejte. Ihned přidejte maso, promíchejte a zvyšte plamen.

2 Když maso zesvětlá a zatáhne se, vsypte papriky, rajčata, chilli, mírně podlejte a přiveďte k varu. Opět ztlumte a duste přiklopené doměkka, trvá to nejméně 2 hodiny.

3 Během vaření podlévejte, ale jen málo - tak, aby maso bylo téměř ponořené, ale neplavalo. Maďarský perkelt se nezahušťuje, takže si při dokončení nařeďte tekutinu, jak chcete a podle chuti osolte a opepřete. Můžete podávat s nasekanou šalotkou a tarhoňou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama