Polévka miso

15. září 2015 v 15:24 | Kozí máma |  Japonská kuchyně
Polévka miso (味噌汁) je jednou z dalších polévek, které jsou u nás na západě brány jako "typicky japonské".
Začnu nejprve surovinou: miso je tradiční japonské koření. Vzniká fermentací sojových bobů, rýže či ječmene působením soli a plísně Aspergillus oryzae. Výsledkem je hustá pasta, která má široké využití: přidává se do omáček, pomazánek, na maso a mimo jiné také do polévek. Má vysokou nutriční hodnotu - je příznivá jak obsahem bílkovin, vitamíny a minerály. Je nedílnou součástí tradiční i moderní japonské kuchyně. Původ misa není přesně známý, odhaduje se, že první miso vzniklé fermentací obilovin a ryb vznikly už 14 tis. let př.n.l.
Misoshiru neboli zkráceně polévka miso je tedy tradiční japonskou polévkou. Skládá se z vývaru zvaného dashi (rybí vývar) a zašlehané pasty miso. Mnoho ingrediencí závisí na regionu, ročnímu období či osobních preferencích. Mimo zdravotních benefitů vyplývajících z použití zeleniny, tofu a misa bylo v Japonsku zjištěno, že tři a více misek této polévky denně (!) snižují riziko rakoviny prsu.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 130 g tofu
  • 400 ml dashi, vegetariáni použijí vývar zeleninový
  • 2 lžíce miso pasty
  • 2 jarní cibulky
  • 1 g sušené wakame řasy
  • (Volitelné ingredience: 1 ředkvička, klíčky třeba alfafla, cukrový hrášek, pórek, 2 sušené nebo čerstvé houby shitake, popř. nameko)
Polévka miso

1. Namočte řasy (popř. houby) na 10 minut do vody (400 ml), pokrájejte tofu na kostičky cca 1 cm, jarní cibulku na jemná kolečka i další volitelné druhy zeleniny, pokud chcete použít.

2. Řasy sceďte přičemž vodu z nich použijte do hrnce na polévku. Wakame pokrájejte na menší kousky. Do polévky přidejte dashi no moto, řasy, (houby), tofu a krátce prohřejte hlavně aby tofu převzalo chuť.
Mezitím odeberte trochu vývaru do misky a rozmíchejte v něm miso pastu, odstavíme hrnec z ohně a jemně vmíchejte rozpuštěnou miso. Neměla by projít varem, aby se neznehodnotily živé enzymy. Polévku nalijte do mističek a posypte jarní cibulkou (popř. další zeleninou a klíčky).

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama