Srnčí kýta s bramborovým knedlíkem a jablkovým kompotem

7. září 2015 v 19:41 | Kozí máma |  Česká kuchyně
Tradice zvěřinové kuchyně sahá až do období antiky. Již Řekové si ji vysoce cenili a Římané později rozšířili lov zvěřiny a její přípravu do celé Evropy. V období středověku se lov stal výsadou šlechty a porušení honebního zákona se trestalo smrtí. Česká republika patří mezi země s hojným výskytem volně žijící zvěře. Pro každý z druhů zvěřiny platí přísně omezená lovecká období, během nichž je možné zvěř lovit. Rovněž způsob lovu zvěře vyplývá z mysliveckých pravidel, zvyklostí a příslušných zákonných nařízení. Zvěřina se získává lovem a to hlavně odstřelem, v menší míře odchytem.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: více než hodinu
  • Pečení: cca 2 hodiny
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
Srnčí pečeně:
  • 800 g vykostěné srnčí kýty
  • 80 g sádla
  • 60 g slaniny
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • sůl, pepř
Bramborové knedlíky:
  • 800 g brambor
  • 150 g hrubé krupice
  • 150 g hrubé mouky
  • 50 g škrobové moučky
  • 2 vejce
  • sůl
Jablečný kompot:
  • 4 jablka
  • 60 g cukru
Srnčí kýta na zázvoru s bramborovým knedlíkem

1.Dobře odleželou a odblaněnou kýtu protkněte slaninou a osmahněte na sádle na pánvi. Pak ji přesuňte do pekáče a potřete směsí utřeného česneku, soli a zázvoru. Přidejte pepř, podlijte horkou vodou a nejprve pečte, při teplotě kolem 190-200 °C přikryté, později odkryté, během pečení přelévejte šťávou z výpeku a případně podlévejte horkou vodou. Upečené maso nakrájejte na porce a servírujte přelité procezenou šťávou.

2. Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout a oloupejte. Na vále je nastrouhejte, osolte, přidejte škrobovou moučku, krupici a do středu rozklepněte vejce. Zpracujte tužší těsto s postupným přidáváním hrubé mouky. Těsto rozdělte na stejné díly a vyválejte z nich knedlíkové šišky, které vkládejte do vařící osolené vody a zvolna vařte asi 20-25 minut. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedněte, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené knedlíky vyjměte a nakrájejte na plátky.

3. Jablka rozpůlte, zbavte jádřinců, nakrájejte je na kousky a vložte do čistých sklenic. Přidejte vroucí nálev z vody a cukru, můžete nechat odležet nebo zrovna podávat.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama