Staročeský trdelník

6. září 2015 v 19:54 | Kozí máma |  Česká kuchyně
Trdelník (nebo také trdlo či šmetrdól) patří mezi další české skvosty. Nejčastěji je dnes seženete ve stáncích při různých trzích. V Praze a v Českém Krumlově se také teď nově rozjela síť bister, která v moderním prostředí nabízí turistům tento český produkt.
Jedná se o pečivo z kynutého těsta navinutého na bukový válec (tzv. trdlo = válec) a pečeného nad žárem dřevěného uhlí. Vznikne tak obrovská dutá kremrole. Pro nepravidelný, nemotorný pohyb trdla se označení začalo používat také pro neohrabené lidi, nemotory. Z nepravidelného pohybu trdla pak bylo odvozeno sloveso trdlovat - motat se, nemotorně tancovat. Pekl se rodičkám do "kúta" a i dnes patří jako dobré jídlo k dobrému vínu.Tradice pečení trdelníků je zažitá po celé naší republice i u sousedů na Slovensku. Původní recept pravděpodobně pochází z moravskoslezského pomezí, kde se v 18. století usadil maďarský generál József Gvadányi a jeho kuchař, který s sebou přinesl recept na lahůdku. Druhů trdlníků je mnoho. Některé se během pečení potírali mlékem, pak sypaly perníkem, jiné se zase sypaly mákem či sekanými ořechy. Nemysleme si však, že trdelníky jsou raritou. Podobné výrobky lze totiž najít i v Maďarsku, Rakousku, Německu, Lucembursku, Litvě, Polsku a Švédsku.
Recept na těsto se dědil ústním podání starších, zkušených hospodyní. Těsto bylo kynuté, ne příliš slazené a ani tukem se nemohlo plýtvat, poněvadž by se těsto trhalo a padalo z trdla. Zato se mohlo dát do těsta hodně vajíček.
Doma nemám k dispozici ani uhlíky, ani dřevěné trdlo, takže jsem si vypomohla jako spousta jiných českých hospodyněk zavařovacími lahvemi. Vzhledem k tomu, že jsem trdelníky pekla v troubě, tak se mi nepodařilo docílit typické hnědočervené barvy. Nicméně i tak byl moc dobrý! Receptů je mnoho, někde se trdelníky obalují v cukru a skořici, někde v drobence, někde se zase vnitřní stěny potírají. Já použila recept, který se tvářil jako nejtradičnější.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: více než hodinu
  • Kynutí: 1 hodina
  • Pečení: 20-25 minut
Počet porcí:
  • 10-12 kusů
Ingredience:
Těsto:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 125 g cukru
  • 2 špetky soli
  • vanilkový cukr
  • 50 g kvasnic
  • 375 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 125 ml šlehačky
Drobenka:
  • 100 g másla
  • 1/2 žloutku
  • hrubá mouka
  • cukr
  • skořice
Trdelníky

1. Smíchejte mouku, oba cukry, sůl, utvoře důlek a do něj vlijte teplé mléko a do něj rozdrobte kvasnice. Nechte vzejít kvásek.

2. Do kvásku přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a šlehačku. Vypracujte vláčné těsto a nechte v teple kynout.

3. Těsto rozdělte na bochánky o velikosti zaťaté pěsti, ty pak vyválejte do válečků dlouhých asi 1 metr a silných 5-6 cm. Těsto spirálovitě naviňte na máslem pomazanou formu trdla (dřevěný válec dlouhý 55 cm, kónický, základny obvod 22 a 26 cm) či na máslem pomazané zavařovací sklenice. Navinuté těsto potřete rozšlehaným vejcem a poválejte v drobence, kterou vytvoříte smícháním všech ingrediencí na drobenku. Konzitence by měla být jak napovídá název velmi drobivá. Pruhy těsta by se měly spojit a celý váleček by se měl zploštit.

4. Takto připravený trdelník se otáčel nad řežavým uhlím, aby se rovnoměrně upekl. Máte-li jej na lahvích, tak lahve rozložte na plech tak, aby těsto nebylo moc vysoko, protože při pečení z lahve spadne. Pečte při 160-180°C dozlatova. Když se začne dělat kůrka, potírejte trdelníky opakovaně žloutkem rozkvedlaným s trochou mléka a rozpuštěným máslem. Po upečení se trdelník opatrně sklepne a vytáhnete formu. Zchladlý se vydatněji posype cukrem a ukrajují se z něho prstence.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama