Tartar z lososa

26. září 2015 v 16:12 | Kozí máma |  Finská kuchyně
Tartar z lososa je jednou z obdob velmi populárního a notoricky známého tataráku. Snažit se dopátrat historie tohoto pokrmu by byl úkol nadlidský. Předpokládáme, že tatarák z hovězího masa pochází od kočovných mongolů, zda je rybí verze inspirována tímto pokrmem si můžeme jen domýšlet. Stejně tak to, zda tartar z lososa vymysleli seveřané či jejich jižnější sousedé.
Já jsem však dlouho prahla po tom tohle jídlo vyzkoušet, tak jsem nelpěla na historickém kontextu a do tataráku jsem se směle pustila. Než se do jeho přípravy vrhnete, dovolím si vás jen upozornit, že se jedná o syrové maso, ke kterému je potřeba přistupovat s určitou opatrností. Doporučuji tedy věnovat pozornost jak výběru masa při nákupu (ideálně čerstvé), pak jej zmražte pro inaktivaci mikroorganizmů a při rozmrazování i při manipulaci a servírování nenechávejte maso zbytečně venku z lednice a spotřebujte co nejrychleji (tedy nechte jej v lednici maximálně 24 hodin).


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí:
  • 6-8
Ingredience:
  • 500 g filetu z lososa bez kůže a kostí
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Lososový tatarák

Lososa nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte se zbylými přísadami, nechte 5 minut odpočinout, případně dotáhněte solí a citronem podle vlastní chuti. Podávejte vychlazené s opečeným toustovým chlebem, pár lístky polníčku a dílky citronu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama