Zelné závitky Kaalikääryleet

28. září 2015 v 13:00 | Kozí máma |  Finská kuchyně

Kaalikääryleet jsou finské zelné závitky. Variant tohoto jídla najdeme na celém světě spoustu. I u nás máme notoricky známé plněné papriky. Pokrm se do Finska dostal pravědpodobně v 18. století od Arabů.
Nejedná se o nic pracného a zároveň připravíte maso i s přílohou. Pokud jste fandové mletého masa, tak směle do toho! Nezapomeňte na brusinky, keré jídlo povyšují na delikatesu.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Pečení: 45-60 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 1/2 hrnku rýže
  • 300 g mletého masa (ideálně hovězího)
  • 1 malá cibule na kostičky
  • 60 g strouhanky
  • 60 ml šlehačky
  • sůl, pepř
  • menší hlávka zelí
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • máslo
  • brusinkový džem k podávání
Zelný list plněný masovou směsí

1. Hlávku zelí očistěte, omyjte, seřízněte košťál a dejte vařit do osolené vody. Vařte do té doby, dokud není měkké. Listy pak oberte a rozložte je na pracovní plochu.

2. Zatímco se zelí vaří, dejte vařit rýži do osolené vody. Strouhanku smíchejte s 60 ml vody a 60 ml šlehačky. Strouhankovou směs pak smíchejte s rýží, hovězím, cibulí, vašim oblíbeným kořením, solí a pepřem. Některé kuchařky tuto směs mixují dohladka, já ji nechala v celku.

3. Na širší část listu dejte lžíci až dvě směsi, a rolujte. Závitky pak pokládejte do vymazaného pekáče spojem dolů. Rolky pak zalijte javorovým sirupem, přidejte trochu másla, podlijte zelným vývarem a pečte při 180°C 45-60 minut. Podávejte s brusinkovým džemem.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama