Chapssaltteok

3. října 2015 v 17:44 | Kozí máma |  Korejská kuchyně

Chapssalddeok 찹쌀떡[čti tsapsajtao] je korejský dezert v podobě rýžového těsta plněného pastou z červených fazolí. Tyhle roztomilé malé kuličky najdete v mnoha barevných variantách a krásně váš stůl rozzáří. Zajímavé je, že Korejci v tradičních recepturách nepoužívají syntetická barviva, jak bychom se mohli mylně domnívat, ale všechna jsou čistě přírodního původu. Používajíprášek z pelyňku, gardénie (kvítko), jahodový prášek či mletou skořici. Já na skořici zapomněla, na žluté jsem použila kurkumu a na červené a zelené barvivo. Pokud chcete barvit přírodní cestou, tak na zelené dezerty můžete zkusit třeba čaj matcha, pokud ho máte k dispozici, na červené šťávu z mrkve, červené řepy či černého rybízu.
Když vařím světovou kuchyni, tak se občas setkám s problémem, že nevím, jak to či ono jídlo má chutnat. A právě korejské plněné dortíky jsou tím případem. Právě u toho jídla jsem zapochybovala o svých kuchařských schopnostech a nejsem si jista, jestli jsem něco zpackala a nebo jestli Korejci mají tak zvláštní chutě. Proto jsem nakonec zkombinovala recept na Chapssaltteok a Songpchjon, aby výsledný produkt vyhovoval našim chutím. Protože finální dortíky byly hodně škrobnaté, tak jsem je v závěru povařila, jak radí recept na Songpchjon, což je podobný recept, jen s lehce obmněněnými ingrediencemi. Uvádím jen základní recept, pokud vám nebude výsledek moc šmakovat, tak jej ještě chvíli povařte v páře.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 1,5 hod.
Počet porcí:
  • 15-20 kusů
Ingredience:
Fazolová náplň
  • 1 hrnek červených fazolí Adzuki
  • 3 hrnky vody
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2-3 lžíce rýžový nebo kukuřičný sirup (med pracoval taky v pohodě)
Rýžové těsto:
  • 1 šálek lepkavé rýžové mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 3/4 hrnku vody
  • barvivo
  • škrob na podsypání
Korejské fazolové dortíky

1. Do hrnce dejte fazole avodu a přiveďte to k varu po dobu 10 minut, přikryté pokličkou. Snižte teplotu a duste po dobu 1,5 hodiny, kontrolujte průběžně obsah vody a případně přilijte, ať se vám to nepřipálí. Pak uvařené fazole rozmixujte do hladka. Do hrnce přidejte hnědý cukr, sůl, vanilkové aroma a sirup (med). Míchejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí a pasta nezačne houstnout. Pastu pak nechte zchládnout tak, aby se z ní daly tvarovat kuličky.

2. Smíchejte rýžovou mouku, sůl, cukr. Pokud používáte barvivo, přidejte kapku do vody a dobře promíchejte (pokud chcete mít různé barvy, tak barvěte až samotné části těsta). Přidejte vodu do směsi a dobře promíchejte. Těsto umístěte do středu mísy. Překryjte mísu potravinářskou fólií, ponecháme prostor pro páry a ohřejte v mikrovlnce na 3 minuty (já mikrovlnku nemám, tak jsem zahřívala nad vodní lázní). Vytáhněte a asi 20 sekund míchejte. Znovu zakryjte fólií a strčte do mikrovlnky na 1 minutu. Energetickými krouživými pohyby zamíchejte, aby vzniklo tužší těsto.

3. Čistý povrch poprášte škrobem a položte na něj těsto. V rukách jej propracujte, v případě že jej chcete barvit různými barvami, tak rozdělte na tolik částí, kolik barev chcete mít a do jednotlivých částí zapracujte barvivo. Těsto pak vyválejte a vykrajujte z něj placky, kterými obalujte fazolové kuličky.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama