Hovězí barbecue s dýňovými nudlemi

5. října 2015 v 21:49 | Kozí máma |  Korejská kuchyně
Další korejský chod a další hovězí. Korejská kuchyně je plná sladkoslané chuti, zeleniny, rýže a také hovězího. Manžel listoval mou korejskou kuchařkou a jasně a rozhodně mi označil tyto dva pokrmy s tím, že jsem se tedy nezmohla na protesty a nehledíc na zásady správné tvorby menu jsem se do těchto dobrot pustila.
Barbecue (BBQ) je způsob přípravy masa, který je velmi populární v USA a Austrálii a od 50. let také v Koreji (že by vzájemné obohacení národů během korejské války?). Tento způsob přípravy pokrmů v kouři pochází od indiánů, Korejci to dotáhli k dokonalosti asijskými surovinami. Takže v asijském podání vám představuji lahodné bul gogi (몰 고 ㄱ)
Gunjong tteogbokk (군종 떡볶) [kundžong tabokdži] je směs rýžových nudlí se zeleninou. Oproti tradičnímu receptu jsem si práci zjednodušila a nepřipravovala jsem se s rýžovým těstem (jehož receptura mi je stále neznámá a Internet ji přede mnou tají) a použila jsem instantní rýžové nudle. Jsem prostě lemra. Místo dýně můžte použit třeba cuketou či mrkví. Já měla radost, že dýně mají zrovna sezónu a že konečně v nějakém receptu uplatním dýni, takže v mém podání jsou nudle s dýní hokkaidó. Jídlo je to fantastické, zdravé a rychlé. A když se odleží, tak na druhý den chutná ještě lépe!
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
Masová směs:
  • 300 g hovězí svíčkové
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžíce medu
  • 1 lžíce nasekané jarní cibulky
  • 1 lžíce nasekaného česneku
  • 1/2 lžíce sezamové (my chudší obyčejné) soli
  • pepř
  • 50 ml hruškové šťávy
  • 1 cibule
Rýžové nudle se zeleninou:
  • 1 balení instantních rýžových nudlí
  • 3 houby shiitake
  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička medu
  • 2 lžičky nasekané jarní cibulky
  • 1/2 lžíce nasekaného česneku
  • pepř
  • 1 cibule
  • 1 zelená a 1 červená paprika
  • 60 g výhonků mungo (nemusí být)
  • 1 lžička soli
Hovězí plátky s rýžovými nudlemi a zeleninou

1. Maso nakrájejte na kousky o rozměrech 5×4×0,3 cm, smíchejte s nakrájenou cibulí a zbylými ingrediencemi na masovou směs. Nechte marinovat alespoň půl hodiny.

2. Mezitím si připravte zeleninu k nudlím. Dýni, cibuli, papriky i houby nakrájejte na proužky. Nejprve na pánvi osmahněte dýni s cibulí a po chvíli dušení další zeleninu. Nudle jsem předem spařovala a byly po dušení hodně rozvařené, tak bych to možná riskla a přidala nudle ke směsi už sušené, třeba s trochou vody, i když dýně má v sobě vody dost, tak snad ani nebude potřeba...Nakonec přidejte zbylé ochucující ingredience a ještě trochu prohřejte.

3. Maso zprudka opékejte asi 5 minut na pánvi. Podávejte s nudlovou směsí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama