Ppang - korejské chlebové uzlíčky

2. října 2015 v 17:54 | Kozí máma |  Korejská kuchyně
Název může být pro nás Čechy trochu zaváděcící. Ppang je korejský výraz pro chléb a roll je převzato z anglického označení pro svitek či ruličku. Mohlo by nám to snad asociovat klasické pšenično žitné těsto svinuté do rolky. Chyba lávky. Je třeba si uvědomit, že pouze střední a severní Evropa využívá k přípravě pečiva žito, ve zbylé části světa se žito užívá spíš na pálenku nebo vůbec. A chléb je ve velké části světa prostě sladké pečivo. Proto ani Roll-ppang (롤빵) není žádný objev Ameriky. Svou chutí vám bude velmi důvěrně připomínat kynuté buchty. A vlastně i složení je velmi podobné. Otázkou je, zda by použití jiné mouky neovlivnilo texturu těsta - já použila hladkou mouku, protože "all purpose flour" jsem neměla k dispozici a navíc si myslím, že bude hladké mouce velmi podobná.
Recept jsem převzala od korejské blogerky (více zde), která uvádí, že se recept nezdá jako typicky tradičně korejský, ale mnoho korejských rodin si jej oblíbilo a vaří jej doma.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Kynutí: 1,5 hod.
  • Pečení: 15-20 minut
Počet porcí:
  • 6 větších kusů
Ingredience:
  • 3 lžíce másla
  • 125 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • velká špetka soli
  • 1 velké vejce
  • 1 kostka droždí
  • 375 g hladké mouky
  • kostka droždí
1. Ve větší pánví roztavte máslo. Pak pánev odstavte z ohně a přidejte mléko, cukr a sůl. Promíchejte a pak přidejte část rozšlehaného vejce (trochu si nechte na potírání). Opět zamíchejte, přidejte rozdrobené droždí a nechte vzejít. Pak směs přesuňtedo mísy s moukou a promíchejte - mělo by vám vzniknout řidší těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto hodinu kynout. Pak jej promíchejte, ať se provzdušní a nechte odpočívat ještě půl hodiny.

2. Těsto přemístěte na pomoučený vál a důkladně prohněťte. Pak jej rozdělte na šest stejně velkých bochníčků. Z každého vyválejte váleček o délce asi 20 centimetrů, zasukujte a uložte do pekáčku s malými rozestupy. Pak je potřete zbylým žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a pečte při 180°C 15-20 minut dozlatova.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama