Česnekové koláčky s ajvarem

28. listopadu 2015 v 18:28 | Kozí máma |  Jugoslávská kuchyně
Místo jednotlivých zemí bývalé Jugoslávie jsem se rozhodla pro tento víkend Jugoslávii zase spojit. A to z ednoho prostého důvodu: protože vzhledem k historii těchto zemí mají pokrmy podobné či dokonce stejné a žádný z jiných pokrmů tam nemá příliš velkou tradici.
Jako předkrm jsem vybrala jugoslávské česnekové koláčky s ajvarem. Je to jídlo, kterým v klidu můžete uctít návštěvu nebo jím započít slavnostní oběd.
Ajvaru se ne nadarmo přezdívá srbský zeleninový kaviár. A to ne nadarmo, protože ajvar pochází z tureckého označení pro kaviár - havyar. Údajně můžete dodnes v srbsku narazit na skupinky žen, které loupají papriky do ajvaru. Ajvar si musíte zamilovat. Lahodná zeleninová pasta se hodí nejenom k masu, ale jíst se dá klidně jen s pečivem. Pokud budete mít v létě nadbytek paprik, klidně můžete pastou naplnit sklenice, zasterilovat a těšit se z ní i v zimě :)


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Kynutí: 45 minut
  • Pečení: 15 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
Těsto:
  • 250 ml vlažného mléka
  • 75 ml olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 400 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
Náplň:
  • 120 g změklého másla
  • 2 tvarůžky
  • 1 žloutek
  • 4 stroužky česneku
  • koření dle chuti
Jugoslávské česnekové roládky

1. Do mouky udělejte důlek, vlijte do něj mléko, přidejte cukr a rozdrobené droždí. Kvásek nechte chvíli vzejít a pak přidejte olej a sůl a vyhněťte hladké těsto. Překryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.

2. Mezitím si připravte česnekovou náplň: změklé máslo ušlehejte spolu se žloutkem, pak do směsi přidejte prolisovaný česnek, oblíbené koření a tvarůžky nakrájené na drobné kousky.

3. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly, ty pak rozválejte na pláty o tloušťce 0,3-0,5 cm. Pláty potřete náplní a zarolujte. Můžete ještě trochu promnout, aby se vrstvy lépe spojily. Pak odkrajujte kolečka o šířc asi 1-1,5 cm. Rozložte na plech vyložený papírem na pečení a pečte při 180°C dozlatova. Podávejte s ajvarem.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Vaření:1 hodina
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 5 kapií
  • 1 menší cuketa
  • olivový olej
  • sůl
Srbský ajvar

1 Cukety i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C v troubě; po vychladnutí z nich vydlabejte dužinu. Celé papriky ogrilujte nebo dejte péct s cuketami do trouby. Když je slupka tmavě hnědá s puchýřky, přendejte je do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete). Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a umelte je v mlýnku na maso, propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno (pokud vás láká mixér, nemixujte je na kaši).

2 Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a pomalu vařte asi 1 hodinu. Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte. Ke konci můžete dochutit česnekem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama