Pljeskavica s pitou a ajvarem

29. listopadu 2015 v 15:20 | Kozí máma |  Jugoslávská kuchyně
Další Jugoslávskou raritou, která se těší velké oblíbenosti v Srbsku, Slovinsku, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Makedonii a Chorvatsku a lze ji nalézt i v Rumunsku a Bulharsku. Jak již název napovídá, pljeskavica je pokrm ve tvaru placky tvořený směsí vepřového, hovězího a jehněčího masa.
Tradičně se podává s pita chlebem a ajvarem (recept zde)

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Smažení: 15 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • svazek jarní cibulky
  • sůl, pepř, pálivá mletá paprika
Pljeskavica

1 Maso pokrájejte na menší kusy a semelte v mlýnku. Osolte a opepřete, přidejte špetku pálivé papriky a jarní cibulku.

2 Ze směsi tvořte oválné placky o váze cca 200 g a tloušťce půl centimetru. Potřete je olejem a opečte je na grilovací pánvi, nebo dejte na gril.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Kynutí: 60 minut
  • Pečení: 6-8 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 10 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažné vody
  • špetku cukru
  • 1 lžička soli
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 300 g hladké mouky
Pita chléb

1 Rozdrobte kvasnice do mísy, přidejte špetku cukru a zalijte trochou z uvedeného množství vlažné vody. Promíchejte na hladkou kaši. Pokud jste si jistí, že máte dostatečně čerstvé kvasnice, kynutí kvásku můžete přeskočit rovnou k bodu 2.
2. Kvásek zalijte zbytkem vody, přidejte olivový olej, postupně přisypte mouku a sůl a promíchejte, poté ještě trochu vypracujte rukama v hladké, pružné, ale nelepivé těsto. Nechejte kynout na teplém místě alespoň 45 minut.
3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 4 části. Každý kousek těsta vyválejte na kulatou placku tlustou 0,3-0,5 cm a každou z nich umístěte na samostatný kus pečícího papíru. nechejte kynout ještě aspoň 15 minut.
4. Začněte si předehřívat troubu - celý úspěch spočívá hlavně na postupu pečení a vysoké teplotě trouby. Pita chléb se totiž správně peče v peci a aby se vám v něm i v domácí elektrické troubě udělaly ty správné dutiny, je potřeba ho péct prudce ve velkém žáru. Já jsem si troubu předehřála na 230 stupňů na horkovzdušný program navíc s horním ohřevem.
5. Placky pečte po jedné, každou asi 6-8 minut. Pokud chcete, můžete je chvíli před koncem pečení, když už horní strana hodně zlátne, aspoň na minutku obrátit, aby byl křupavější i spodek. Právě vytažené horké pita chleby dáme do mísy vystlané čistou utěrkou a přikryjeme další utěrkou nebo "mikrovlnkovým" víkem, aby pod ním zvláčněly.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama