Tufahija

30. listopadu 2015 v 12:00 | Kozí máma |  Jugoslávská kuchyně
Tufahija je dezert velmi oblíbený v Bosně a Hercegovině ale i v dalších zemích bývalé Jugoslávie. Původ jídla je z Persie, do Jugoslávie se dostal v době osmánské nadvlády. Jak správně tušíte, i název pochází z arabštiny, konkrétně ze slova tuffàh ( تفاحة‎‎), což znamená jablko.
Díky provaření jablka je dezert dobře stravitelný, nicméně vzhledem k použitému množství másla, šlehačky a cukru nic moc dietního nečekejte :)


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 8 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 4 jablka
  • 200 ml šlehačky
  • 30 g změklého másla
  • 20 g mletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • špetka mleté kávy
  • cukr krystal
Vařená jablka plněná ořechovým krémem

1. Do hrnce (neměl by být o moc větší, než zaberou jablka postavená vedle sebe) nalijte tolik vody, aby byla jablka téměř ponořená - můžete si to vyzkoušet tím, že je tam na chvíli zkusmo dáte a pak zase vyndáte. Do vody nasypte cukr - mělo by ho být skoro stejně, jako je vody, přidejte citronovou šťávu a svařte, za občasného zamíchání, na jednolitý sirup.
2. Jablka oloupejte (ale nerozkrajujte!), vykrojte z nich jádřince a vložte je do sirupu, vařte je 8 minut, pak je opatrně vyndejte a nechte okapat.
3. Máslo našlehejte, vmíchejte do něj ořechy, trochu cukru, kávu a polovinu šlehačky, touto směsí naplňte připravená jablka. Ty pak polijte trochou sirupu, ve kterém se jablka vařila, a ozdobte zbytkem šlehačky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama