Prosinec 2015

Karamelový rumový likér

6. prosince 2015 v 17:49 | Kozí máma |  Vánoce
Mnoho lidí se mě ptá na to, jaké cukroví peču na Vánoce očekávajíc nějaké exotické speciality. Z rodiných důvodů jsem se však rozhodla Vánoce nijak neslavit. Pokud byste však rádi nějaké tipy na netradiční cukroví, zkuste se podívat na mé recepty na Brigadeiros a Bejinhos , Gulab jamun , Cannoli s ricottou , Chapssaltdeok nebo na Švédské čokoládové kuličky či na Churros, které by mohly vaši touhu po zajímavém cukroví ukojit. Pro mě bude na vánoční svátky dostatečně uspokojícím cukrovím karamelový likér o jehož recepturu jsem se s váma rozhodla podělit.
Je to nápoj v naší zemi celkem profláklý a po internetu kolují desítky receptů, najdete je pod hesly "Domácí Bailey's", "bejlíz", "beylís" "originální Baileys" a tak podobně. Já, jakožto studentka technologie potravin si neodvážím takto recept nazvat za a) proto, že by mě mí kantoři za to asi ukamenovali a odeslali do gastro-exilu, za b) proto, že tohle má s irským likérem pramálo společného a za c) proto, že Baileys Irish Cream je chránená značka výrobku.
Takže si vám dovoluji představit likér, řekněmě inspirován originálním Baileys. Primární rozdíl je v tom, že zde použiji rum místo irské whiskey, která se do Baileys používá. Další rozdíl je v celém postupu výroby, protože tam v Irsku to určitě dělají zcela jinak. Nicméně i tak je to výborné a hlavně sladké a plné rumu, takže směle do toho!


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 2 hodiny
Počet porcí:
  • 1,5 litru
Ingredience:
  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
  • 0,5 l mléka
  • 1 sáček karamelového nebo vanilkového pudinku
  • 0,5 l tuzemského rumu
Karamelový rumový likér


1. Plechovky se zahuštěným mlékem vložte neotevřené do hrnce s vodou, přiveďte k varu a vařte při mírné teplotě 2 hodiny.

2. Po uplynutí 2 hodin plechovky vyjměte a nechte zchladnout. Mezitím z mléka a pudinku uvaříme dle návodu pudink, ale nepřidávejte cukr! Jinak bude výsledný likér přeslazený.Během chlazení pudink míchejte, aby se neutvořil škraloup.

3. Otevřte plechovky, a obsah vlijte/ vyškrábejte do velké mísy, přidejte zchladlý pudink, prošlehejte a nakonec vmíchejte rum dle chuti (s uvedeným množstvím rumu už bude mít nápoj celkem říz). Nalijte do lahví a uzavřete. Skladujte v lednici.

Víkend s kuchyní zemí bývalé Jugoslávie

2. prosince 2015 v 20:39 | Kozí máma |  Jugoslávská kuchyně
U výběru tématických víkendu nebývám vždy příliš politicky korektní. A tak jsem si dovolila na jeden víkend sloučit Jugoslávii opět v jeden celek, abych mohla vařit, co se mi zachce. Svou chybu napravím alespoň v tomhle článku, kde vysvětlím své důvody a vyvěsím vlajky jednotlivých států.
Vzhledem k tomu, že se Jugoslávie rozpadla teprve nedávno, země, které tvořily její celek mají kuchyně velmi podobné. Proto v Srbsku, Makedonii (a třeba i Kosovu, pokud jeho samostatnost uznáváte) najdete podobné pokrmy, které mají v Bosně či Slovinsku. A vzhledem k tomu, že spousta pokrmů má v těch zemích dlouhou tradici, politika nepolitika, vaří se dál. Státy nejsou samostatné tak dlouho, aby do světa začaly chrlit spoustu nových pokrmů a aby se mohly kasat tím, že jsou jejich národní specialitou. Což neznamená, že se některé z těch zemí nebudu časem také věnovat, když mě její recepty zaujmou více a bude jich dostatek.
Co je typické pro země bývalé Jugoslávie: Pro přesnost tedy mluvíme o Chorvatsku, Makedonii, Bosně a Hercegovině, Černé hoře, Srbsku a Slovinsku, případně Kosovu (za což by mě manžel ukamenoval, naštěstí můj blog nečte). Jelikož se jednalo o velký flek, který byl na rozhraní mezi Evropou a Asií, z části v kontaktu s mořem, tak zde najdete od každého něco. Kuchyně je z části ovlivněná arabskou kulturou, protože jednu dobu tato oblast spadala pod Osmánskou říši a některé pokrmy se na území zachovaly. Nicméně je neminula ani vlna západních trendů, proto v kuchyních těchto zemí najdeme od každého něco. Své si v tom určitě každý najde. :)


A co jsme si dopřáli v Jugoslávský víkend?

Polévka: Čorba
Dezert: Tufahija


Čorba

1. prosince 2015 v 12:23 | Kozí máma |  Jugoslávská kuchyně
U každého jídla platí, kolik lidí, tolik receptů - u balkánské polévky čorba to platí dvojnásob. Někteří kuchaři popisují čorbu jako polévku s masovými knedlíčky, v levnější verzi najdete uzené maso či klobásky. Někde se přidává kysané zelí, jinde zase ne. A asi proto tahle polévka tak zlidověla - můžete do ní přidat cokoliv, podle toho, co máte zrovna k dispozici a stejně bude dobrá. Samotný název pochází z tureckého slova çorba (= polévka) anebo perského označení pro polévku شوربا ‎(šurbâ). Jakožto vytížená studentka jsem si vybrala jednodušší a rychlejší recept.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 1 střední bílá cibule
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce sádla
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 150 g bílých fazolí
  • 3 brambory
  • 4 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1,5 l vývaru
  • hrst řapíkatého celeru
  • pikantní klobása
  • zakysaná smetana
Balkánská zeleninová polévka

1. Nejprve na sádle osmahněte cibuli do sklovata. Poté zasypte paprikou, přidejte rajčatový protlak a zalijte vývarem. Nechte zavřít, pak přidejte brambory nakrájené na kostičky a mrkev s celerem prokrájené na plátky julienne. Přidejte také fazole, které jste si namočili den předem.

2. Jakmile je zelenina uvařená, přidejte klobásu na kolečka (případně i zelí - cca 250 g), jíšku pro zahuštění a ještě chvíli povařte. Podávejte se zakysanou smetanou a kousky řapíkatého celeru.