Čorba

1. prosince 2015 v 12:23 | Kozí máma |  Jugoslávská kuchyně
U každého jídla platí, kolik lidí, tolik receptů - u balkánské polévky čorba to platí dvojnásob. Někteří kuchaři popisují čorbu jako polévku s masovými knedlíčky, v levnější verzi najdete uzené maso či klobásky. Někde se přidává kysané zelí, jinde zase ne. A asi proto tahle polévka tak zlidověla - můžete do ní přidat cokoliv, podle toho, co máte zrovna k dispozici a stejně bude dobrá. Samotný název pochází z tureckého slova çorba (= polévka) anebo perského označení pro polévku شوربا ‎(šurbâ). Jakožto vytížená studentka jsem si vybrala jednodušší a rychlejší recept.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 1 střední bílá cibule
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce sádla
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 150 g bílých fazolí
  • 3 brambory
  • 4 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1,5 l vývaru
  • hrst řapíkatého celeru
  • pikantní klobása
  • zakysaná smetana
Balkánská zeleninová polévka

1. Nejprve na sádle osmahněte cibuli do sklovata. Poté zasypte paprikou, přidejte rajčatový protlak a zalijte vývarem. Nechte zavřít, pak přidejte brambory nakrájené na kostičky a mrkev s celerem prokrájené na plátky julienne. Přidejte také fazole, které jste si namočili den předem.

2. Jakmile je zelenina uvařená, přidejte klobásu na kolečka (případně i zelí - cca 250 g), jíšku pro zahuštění a ještě chvíli povařte. Podávejte se zakysanou smetanou a kousky řapíkatého celeru.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama