Bacon and Cabbage soup

26. ledna 2016 v 19:26 | Kozí máma |  Irská kuchyně
Bacon and Cabbage soup je jednou z tradičních irských polévek. Prvek, který ozvláštňuje jinak nezajímavou zelnou polévku je slanina. V tomto případě jsem však musela provést lehkou modifikaci v receptu, protože v anglosaských zemích se používá jiná slanina, než na jakou jsme zvyklí zde. Není uzená a je libovější, dělá se buď z krkovice nebo ramínka. Je podobná spíše pancettě, jen je tlustší.
V tomto případě jsem vycházela z receptu irského šéfkuchaře Paula Flynna z The Tannery in Dungarvan.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Mražení: 4 hodiny
Počet porcí:
  • 4-6 porcí
Ingredience:
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 1 červená cibule na kostičky
  • 2 velké brambory oloupané a nakrájené na drobné kostičky
  • 2 litry kuřecího vývau
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstve umletého pepře
  • menší hlávča červeného zelí
Irská polévka z červeného zelí se slaninou

V hrnci rozehřejte máslo a opékejte asi 3 minuty. Přidejte brambory a smaže další 2 minuty. Pak přidejte vývar, bobkové listy, sůl a pepř, přiklopte a přiveďte k varu. Pak ztlumte oheň a vařte dokud brambory nezměknou (trvá to 8-10 minut). Přidejte pokrájené zelí a zahřívejte dalších 5 minut, dokud není měkké. Pak vyjměte bobkové listy a rozmixujte polévku tyčovým mixérem dohladka. Případně dochuťte.
Podávejte s kousky osmahlé slaniny.

Zajímavost na závěr:
Pokud by vám přišla chuť polévky příliš planá, můžete ji dochutit například octem. Možná vás ale překvapí to, že vám zelí zrůžoví.
Červené zelí totiž obsahuje antokyanová barviva, která reagují na změnu pH (obecně kyselosti) prostředí. Na obrázku níže můžete vidět, jakých barev můžete okyselením či naopak přidáním zásady (např. jedlá soda) docílit :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama