Čokoládové lanýže

25. ledna 2016 v 13:41 | Kozí máma |  Irská kuchyně
Chocolate truffles - tenhle skvostný dezert v sobě kombinuje ty nejúžasnější suroviny, jaké můžete u sladkostí najít - čokoládu, šlehačku a likér.
S touhle delikatesou se můžete setkat i u stánků s čokoládovými pralinkami po celém světě, je poměrně běžný. Původem nepochází z Irska, ale tento recept vychází z French truffles. Nějakého chytrého kuchaře napadlo do pralinek přidat irské Bailey´s a "irské" lanýžky byly na světě.
Fantastické na tomto dezertu je to, jak je jednoduchý a hravý. Celková příprava vám zabere i s tvarováním kuliček asi 30 minut. A výsledek je božský. Všichni čokomilci povinně vyzkoušet!
Jedinou surovinou, která vám může dělat problém je Bailey's. Pokud se vám doma běžně nepovaluje a nechce se vám kupovat kvůli pár kapkám drahá láhev, můžete použít zbytky karamelového likéru (recept zde), který vám zbyl od Vánoc, případně do směsi s čokoládou přidat pár kapek irské whiskey (případně jiného aromatického alkoholu) a navýšit množství smetany. Nemusíte mít strach podávat pralinky i dětem, protože alkohol se během vaření odpaří.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Mražení: 4 hodiny
Počet porcí:
  • 24 kusů
Ingredience:
  • 340 g hořké čokolády
  • 44 ml smetany na šlehání
  • 2 žloutky
  • 60 ml Baileys Irish Cream
  • 14 g másla
  • kakao na obalení
Čokoládové pralinky s Baileys

Na vodní lázni rozpusťte kousky čokolády spolu s Baileys a šlehačkou. Jakmile je směs krémová, vmíchejte máslo. Pak hrnec odstavte z ohně, chvíli jej nechte zchládnout a pak zašlehejte žloutky. Pokud si nejste jistí čerstvostí vajec, ještě chvíli můžete dát na vodní lázeň a míchat. Pak hmotu přesuňte do krabičky a přemístěte do mazáku, dokud neztuhne. Pak pomocí lžíce odkrajujte kousky hmoty, v rukách zaoblete hrany (pokud je hmota příliš tuhá, kuliček nedocílíte, právě proto je to recept na lanýže, které kulaté nejsou :) ). Lanýže obalujte kakau, případně v moučkovém cukru, sekaných oříšcích či zdobení.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama