Cottage pie

23. ledna 2016 v 14:08 | Kozí máma |  Irská kuchyně
Cottage pie (v překladu chalupářský koláč) je velmi chutný pokrm připravovaný z mletého hovězího masa zapečeného s bramborovou kaší.
Údajně se první cottage pie objevil už v roce 1791, kdy se brambory začaly rozšiřovat mezi chudým lidem (cottage bylo označení pro příbytky dělníků). Podle některých knih prostě kuchařky potřebovaly zužitkovat zbylé pečené maso, tak jej zapekli v pekáči pokryté krustičkou z bramborové kaše. Cottage pie je často zaměňován s shepherd's pie (pastýřský koláč), o němž pochází první zmínky z roku 1877. Mnoho lidí používá tato slova jako synonyma, avšak chalupářský koláč je čistě z hovězího masa, zato pastýřský koláč obsahuje zejména maso jehněčí.
Vřele doporučuji tento skvost vyzkoušet - je to jednoduchý a rychlý recept na výborný oběd.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Dušení: 15 minut
  • Pečení: 20 minut
Počet porcí:
  • 6
Ingredience:
  • 750 g mletého hovězího masa
  • 250 ml vývaru
  • extra panenský olivový olej
  • 1 cibuli, nadrobno nakrájenou
  • 2 mrkve, očištěné a nadrobno nakrájené
  • 200 g hrášku, čerstvého nebo mraženého
  • hladkou mouku na poprášení
  • 1 polévkovou lžíci rajčatového pyré
  • Několik kapek worcestrové omáčky
  • ½ polévkové lžíce čerstvých lístků tymiánu
  • 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu
  • 2 nadrcené stroužky česneku
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Na brambory:
  • 750 g oloupaných brambor
  • 1 vaječný žloutek
  • 45 ml plnotučného mléka
  • 15 ml smetany ke šlehání
  • 60 g másla
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
Irský masový koláč


Postup:
1. Připravte si bramborovou kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka.

2. Mezitím se pusťte do přípravy masové směsi. V pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm cibuli s mrkví. Jakmile začnou chytat barvu, přidejte nadrcený česnek, mleté hovězí maso a pokračujte v restování další 3 minuty. Zlehka osolte a opepřete. Zaprašte směs moukou a promíchejte.
Do pánve přidejte rajčatové pyré, vývar, worcestrovou omáčku a bylinky. Zakryjte pánev poklicí a duste přibližně 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec do směsi přidejte hrášek.

3. Slijte z brambor přebytečnou vodu a přidejte máslo, mléko a smetanu. Pomocí kuchyňského mixéru brambory rozmíchejte dohladka. Osolte, opepřete a přidejte vaječný žloutek. Důkladně promíchejte.

4. Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte si zapékací nádobu a na její dno přendejte masovou směs. Pokračujte s bramborovou kaší a pomocí špachtle ji rozprostřete po celém povrchu masa až ke krajům zapékací nádoby.
Uložte zapékací nádobu do trouby a pečte přibližně 20 minut, dokud bramborová kaše nezíská krásně zlatavou barvu.
Vyndejte z trouby, přendejte na servírovací talíře a ihned podávejte.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 anchovickal anchovickal | Web | 24. ledna 2016 v 2:17 | Reagovat

Krásný recept.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama