Kokosové želé

17. ledna 2016 v 22:21 | Kozí máma |  Thajská kuchyně
Nedávno jsem v restauraci Beef & Beer ochutnala na tématickém brunchi fantastický kokosový puding. Rozhodla jsem se, že jej musím vyrobit. Kuchtění mi však zkomplikoval fakt, že manžel přinesl z Kauflandu plesnivá vejce (fakt že jo), tak jsem měla strach použít zbytek proložky do nedostatečně tepelně opracovaného dezertu. Navíc některé výrobky mých kuchařských kolegů z jiných částí světa, kteří se o thajský puding pokoušeli, nevypadaly natolik lákavě, aby mě k práci přiměly. Nastoupilo tedy pátrání po jiné thajské delikatese...a jelikož je Thajsko zemí kokosů, nehledala jsem inspiraci dlouho. Recept na kokosové želé jsem mírně modifikovala o to, co mi na kokosovém pudingu nejvíc chutnalo - tedy kokosové hoblinky. A tak vám s hrdostí můžu představit dokonalý, báječný, bezlepkový, bezlaktózy, vegetariánský až veganský fantastický jednoduchý a levný kokosový dezert!
Hlavní ingrediencí je zde kokosové mléko, které se získává extrakcí z kokosové hmoty. Seženete je buď ve zdravé výživě, Makru a nebo si jej můžete vyrobit sami, na netu k mému podivu koluje spousta receptů. A další surovinou je agar, což je přírodní polysacharid produkovaný mořskými řasami a má vysokou želírující schopnost. Pokud u vás není agar k dostání, použijte bezbarvou želatinu, má to stejný efekt :)


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Chlazení: 1 hodina
Počet porcí:
  • 6-8 porcí
Ingredience:
  • 1 l kokosového mléka
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 60-70 g cukru (dle chuti)
  • 1 sáček agaru / želatiny
Kokosové jednohubky

Kokosové mléko smíchejte s agarem a cukrem a přiveďte k varu. Poté odlijte asi 1/3 stranou a do zbylých 2/3 vsypte kokos a promíchejte. Takto připravenou kokosovou hmotu dejte do formy (vhodná je forma na toastový chléb nebo jiná hranatého tvaru) a dejte do chladu zatuhnout. Zbylé svařené mléko nechte v teple za občasného promíchání, aby nezatuhlo. Cca po 30 minutách chlazení nalijte na kokosovou hmotu zbylé mléko tak, aby vznikla oddělené vrstva želé a vraťte zatuhnout do chladu.
Vychlazený zatuhlý dezert vyklopte z formy, pokrájejte na kousky a dozdobte kousky chilli papriček.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama