Kringel

31. ledna 2016 v 20:10 | Kozí máma |  Estonská kuchyně
Estonský kringel je jednoduchý a velmi chutný věnec z kynutého těsta, který je oblíbený zejména v severských zemích. Když šel kolem mého díla manžel a smál se že všichni máme to pečivo podobné, myslela jsem si, že tím myslí lahodné kanelboller, které jsme zkusili o norském víkendu. Jak jsem záhy zjistila, měl na mysli staročeský trdelník. Nicméně v obou případech je to tak. Kynuté těsto s cukrem a skořicí frčí prostě všude.
V německém jazyce der Kringel znamená kruh či prsten. Pod tímto označením tedy můžeme najít v různých zemích například preclíky či jiné kruhové pečivo. Údajně se kringl v Estonsku vyrábí od doby okupace Německem, kdy byla přivezena technika laminování těsta (technika, díky níž se vyrábí listové těsto, croissanty či vdolečky). Estonci prý techniku zdokonalili a kringel byl na světě. Řadí se mezi tamní oblíbené vánoční pečivo.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Kynutí: 1 hodina
  • Pečení: 20-25 minut
Počet porcí:
  • 2 střední nebo 1 obrovský věnec
Ingredience:
Těsto:
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 600 g hladké mouky
  • 40 g čerstvého droždí
Náplň:
  • 10 lžic cukru krupice
  • 3 lžičky skořice
  • 100 g změklého másla
Estonský skořicový věnec


1. Do mísy navažte mouku, vyhlubte důlek a do něj vlijte mléko, přidejte lžíci cukru a nadrobené droždí. Nechte vzejít kvásek (cca 10 minut) a pak přidejte žloutky, máslo a sůl a vypracujte hladké těsto. To pak nechte přikryté utěrkou nakynout přibližně hodinu.
Mezitím si můžete přichystat náplň utřením měkkého másla s cukrem a se skořicí.


2. Nakynuté těsto rozdělte na polovinu. Každou polovinu rozválejte na obdélník tlustý cca 1 cm. Po celé ploše potřete polovinou směsi cukru s máslem a se skořicí. Potom obdélník srolujte jako roládu.
Ostrým nožem rozkrojte po délce na poloviny a ty pak zamotejte dohromady (viz foto). Z pletence zformujte věneček a přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení.

3. Nechte ještě chvíli kynout a pak vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.


Přikládám také názornou ukázku, kterou jsem si vypůjčila z níže uvedeného blogu :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama