Lilek na kari

18. ledna 2016 v 19:51 | Kozí máma |  Thajská kuchyně
Lilek na kari (แกงมะเขือ), je další oblíbenou thajskou vegetariánskou (nebo veganskou) specialitou. Směs koření, které je i součástí kari je oblíbená nejenom v Indii. Thajská kuchyně je další kuchyní, která je známá svými pikantními pokrmy. Pokud jste máte raději méně ostrá jídla, uberte na zázvoru a chilli.
Zajímavou surovinou je zde thajská rybí omáčka, kterou najdete v mnoha thajských receptech. Jee fakt, že vegetariáni si jí asi moc neužijí, ale všem ostatním doporučuji ochutnat. Rybí omáčka je vyrobena z fermentovaných ančoviček a slouží v Asii tak, jako nám Evropanům sůl. Mě osobně chuť rybí omáčky silně připomínala velmi zralý sýr holandského typu. Drobné ryby (ančovičky, případně jiné ryby, dary moře, jejich skelety - podle druhu omáčky.) se suší v dřevěných boxech naložené do soli a stlačováním pak produkují kýženou tekutinu. Ještě před uložením do lahviček projde omáčka varem a tím se eliminuje riziko jakýchkoliv nežádoucích bakterií. Komplexní chuť je v rybí omáčce dána chutí umami - tedy pátou chutí, což je chuť glutamanu sodného. Ten v rybí omáčce vzniká výše zmíněnou fermentací ryb, kdy se uvolňuje kyselina glutamová. Pro vás, co žijete mediálními bublinami, tak glutaman sodný zde vzniká naprosto přírodní cestou a nejedná se o žádný uměle přidaný prvek.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 1 lilek
  • 1,5 velké čerstvé chilli papričky, zbavené semínek a nasekané najemno
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • kousek čerstvého zázvoru, nasekaný
  • 1 stonek citronové trávy, najemno nasekané
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 0,5 lžíce olivového oleje
  • 0,5 lžíce cukru
  • 3 jarní cibulky, najemno nasekané
  • 0,5 lžíce thajské rybí omáčky
  • 200 ml kokosového mléka
  • 200 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • malý svazek koriandru, nasekaný
  • sůl a pepř na dochucení
Lilek s pikantním kořením

1. Lilek nakrájejte na menší kousky. Škrabkou na brambory částečně oloupejte slupku tak, aby vzniklo žebrování. Chilli papričky, česnek, zázvor a citronelu rozmixujte na hrubší kašičku; dejte stranou. Promíchejte kurkumu a chilli a směs vetřete do lilků.

2. Ve velké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm baklažány. Vyjměte a nechte stranou. Do pánve dejte umixovanou pastu z chilli papriček, cukr i cibulku a chvíli opékejte. Vraťte lilky, přidejte rybí omáčku, kokosové mléko a zalijte vodou nebo vývarem. Snižte teplotu a vařte asi čtvrt hodiny, aby baklažány hodně změkly.

3. Osolte, opepřete, posypte koriandrem a podávejte s rýží či arabským chlebem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Bianca Bianca | Web | 18. ledna 2016 v 20:09 | Reagovat

Mmmmmh
to vyzerá výýborne! :)

2 abraxice abraxice | Web | 19. ledna 2016 v 19:45 | Reagovat

No tak to vypadá fakt dokonale :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama