Pad Thai (ผัดไทย) je jedno z nejznámějších thajských jídel. Jedná se o smažené rýžové nudle s tofu, vejci,jarní cibulkou, chilli, kešu oříšky, limetkou, ochucené omáčkami. Je typické pouliční jídlo, které obsahují různé ingredience. Často se v receptech setkáte také s kuřecím masem, krevetami, rajčaty, ředkvičkou, květy banánovníku či krabem.
Historie tohoto pokrmu patří do doby Ayutthayského království (1351-1767), kdy byl recept přivezen vietnamskými obchodníky. Thajci si nudle obohatili svými surovinami a vzniklo tak svělé jídlo. Významnou roli sehrály ve 40. letech 20. století kdy je polní maršál Plaek Phibunsongkhram využil pro podporu thajského nacionalizmu a zároveň i ekonomiky. I díky němu je Thajsko jedním z hlavních exportérů rýže. V tehdejším Siamu byly velmi populární pšeničné nudle, ale ministr se snažil omezit vliv Číny, odkud se dovážela, proto se snažil nahrazením oblíbených pšeničných nudlí nudlemi z rýže podpořit soběstačnost státu. V současnosti jsou Pad Thai jedním z národních pokrmů. Je to rychlé, chutné a nutričně vyvážné. Poměrně levné jídlo, které obsahuje správný poměr bílkovin, sacharidů, vlákniny a minimum tuků.

Jak dlouho?
Počet porcí:
Ingredience:
Na omáčku:
| Smažené nudle Pad Thai 1 Rýžové nudle namočte asi na hodinu do studené vody (namočit je můžete den předem, ve vodě vydrží dva dny). Mezitím si připravte všechny ostatní suroviny. 2 Na omáčku pomalu zahřívejte v hrnci palmový cukr a tamarindovou omáčku, dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou. Odstavte. 3 Tofu nakrájejte na kostky a usmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Dejte okapat na talíř vyložený papírovou utěrkou. 4 Krevety oloupejte, zbavte i ocásků a podélně rozřízněte napůl. Kuřecí maso osolte a opepřete. Ořechy opražte nasucho na pánvi. 5 V nepřilnavé pánvi rozpalte olej (na porci počítejte asi 3 lžíce!) a krátce na něm orestujte česnek a zázvor, zhruba půl minuty. Použijte opravdu velkou pánev! Já zkusila wok , ale vlezla by se do něj sotva třetina, takže jsem nakonec musela použít pro finální smažení s nudlemi desetilitrový hrnec. 6 Vlijte vejce a nepřestávejte míchat, vejce se začnou smažit a během chvíle se na nich utvoří pěna.V tu chvíli vsypte do pánve kuře, promíchejte a smažte do té doby, dokud celý jeho povrch nezbělá. Pak přidejte krevety, chilli papričky a fazolky. Promíchejte a zalijte omáčkou a trochou kuřecího vývaru. 7 Až je maso skoro úplně hotové, tak přisypte jarní cibulku, nudle a tofu. Ještě chvíli smažte (asi 2 minuty). Odstavte z plotny a vmíchejte sójové výhonky. Na závěr nastrouhejte kůru z limety. 8 Hotové nudle podávejte posypané oříšky kešú, nahrubo nakrájenou pažitkou, ozdobené jarní cibulkou a s měsíčkem limety. |
Vypadá to moc chutně.