Pad Thai

16. ledna 2016 v 18:27 | Kozí máma |  Thajská kuchyně
Pad Thai (ผัดไทย) je jedno z nejznámějších thajských jídel. Jedná se o smažené rýžové nudle s tofu, vejci,jarní cibulkou, chilli, kešu oříšky, limetkou, ochucené omáčkami. Je typické pouliční jídlo, které obsahují různé ingredience. Často se v receptech setkáte také s kuřecím masem, krevetami, rajčaty, ředkvičkou, květy banánovníku či krabem.
Historie tohoto pokrmu patří do doby Ayutthayského království (1351-1767), kdy byl recept přivezen vietnamskými obchodníky. Thajci si nudle obohatili svými surovinami a vzniklo tak svělé jídlo. Významnou roli sehrály ve 40. letech 20. století kdy je polní maršál Plaek Phibunsongkhram využil pro podporu thajského nacionalizmu a zároveň i ekonomiky. I díky němu je Thajsko jedním z hlavních exportérů rýže. V tehdejším Siamu byly velmi populární pšeničné nudle, ale ministr se snažil omezit vliv Číny, odkud se dovážela, proto se snažil nahrazením oblíbených pšeničných nudlí nudlemi z rýže podpořit soběstačnost státu. V současnosti jsou Pad Thai jedním z národních pokrmů. Je to rychlé, chutné a nutričně vyvážné. Poměrně levné jídlo, které obsahuje správný poměr bílkovin, sacharidů, vlákniny a minimum tuků.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 45 minut
Počet porcí:
  • 4-6 porcí
Ingredience:
  • 400 g širokých rýžových nudlí
  • 200 g tofu
  • rostlinný olej na smažení
  • 50 g čerstvéých krevet
  • 500 g kuřecích prsou, nakrájených na zhruba 0,5 cm široké nudličky
  • sůl a pepř
  • 100 g kešu oříšků
  • 4-5 velkých stroužků česneku (20 g), nasekaných najemno
  • 50 g zázvoru, oloupaného a nakrájeného najemno
  • 5 vajec, prošlehaných
  • 2 červené chilli papričky, nakrájené na plátky
  • 2 zelené chilli papričky, nakrájené na plátky
  • 100 g zelených fazolek, překrojených na třetiny
  • kuřecí vývar na podlití
  • 2 svazky jarní cibulky, nakrájené na 1cm špalíčky
  • 500 g sójových výhonků
  • 2 svazky pažitky, nakrájené nahrubo
  • 1-2 limety k podávání

Na omáčku:
  • 200 g palmového cukru
  • 200 ml tamarindové omáčky
  • 100 ml rybí omáčky
  • 100 g krupicového cukru
  • šťáva z 1 limety (kůru použijte do nudlí)
Smažené nudle Pad Thai


1 Rýžové nudle namočte asi na hodinu do studené vody (namočit je můžete den předem, ve vodě vydrží dva dny). Mezitím si připravte všechny ostatní suroviny.

2 Na omáčku pomalu zahřívejte v hrnci palmový cukr a tamarindovou omáčku, dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou. Odstavte.

3 Tofu nakrájejte na kostky a usmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Dejte okapat na talíř vyložený papírovou utěrkou.

4 Krevety oloupejte, zbavte i ocásků a podélně rozřízněte napůl. Kuřecí maso osolte a opepřete. Ořechy opražte nasucho na pánvi.

5 V nepřilnavé pánvi rozpalte olej (na porci počítejte asi 3 lžíce!) a krátce na něm orestujte česnek a zázvor, zhruba půl minuty. Použijte opravdu velkou pánev! Já zkusila wok , ale vlezla by se do něj sotva třetina, takže jsem nakonec musela použít pro finální smažení s nudlemi desetilitrový hrnec.

6 Vlijte vejce a nepřestávejte míchat, vejce se začnou smažit a během chvíle se na nich utvoří pěna.V tu chvíli vsypte do pánve kuře, promíchejte a smažte do té doby, dokud celý jeho povrch nezbělá. Pak přidejte krevety, chilli papričky a fazolky. Promíchejte a zalijte omáčkou a trochou kuřecího vývaru.

7 Až je maso skoro úplně hotové, tak přisypte jarní cibulku, nudle a tofu. Ještě chvíli smažte (asi 2 minuty). Odstavte z plotny a vmíchejte sójové výhonky. Na závěr nastrouhejte kůru z limety.

8 Hotové nudle podávejte posypané oříšky kešú, nahrubo nakrájenou pažitkou, ozdobené jarní cibulkou a s měsíčkem limety.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 samaraanvil samaraanvil | Web | 17. ledna 2016 v 21:59 | Reagovat

Vypadá to moc chutně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama