Roastbeef s yorkšírským pudinkem

24. ledna 2016 v 16:37 | Kozí máma |  Irská kuchyně
Yorkshire pudding i roastbeef jsou jídla, která jsou velmi oblíbená na britském souostroví. Nedá se říct, že by se jednalo o typicky irské jídlo, jelikož jeho původ je připisován Anglii. Nicméně mé kuchtění nezná hranic, ani politických korektností a zrovna se mi toto jídlo zamlouvalo pro irský víkend, anglofilové tedy pominou tuto malou nepřesnost.

Yorkshire pudding (Yorkšírský puding) je anglické pečivo, které má v Británii rozmanité použití. Bývá servírováno s rostbífem či jinými masitými jídly a nebo nasladko, jako dezert. Původně byl podáván samostatně jako předkrm se silnou omáčkou, aby strávníkovi zasytil žaludek a neměl potřebu sníst příliš z následujících dražších chodů. První recept se knižně objevil již v roce 1737. Pudding v překladu z angličtiny znamená také nákyp, nejedná se tedy o řídkou hmotu, jakou známe pod pojmem pudink my. Chvíli jsem si lámala hlavu nad tím, jak to, že těsto tak nabyde, když se do něj nepřidává žádné chemické kypřidlo. Pak mi došlo, že se jedná o stejný přincip, jakým se vyrábí odpalované těsto. Rozpálený olejj pomůže k rychlé denaturaci bílkovin při krajích a těsto je pak nakypřeno tlakem horké páry, kerá se snaží dostat ven z pečiva. A vodní páry je tam dost, protože se do těsta přidává hodně tekutiny.

Roast beef je jedním z národních jídel Velé Británie. Jedná se o libové hovězí maso předsmažené a pečené většinou s hořčicí a směsí koření tak, že vnitřek masa zůstane růžový - ve steakové terminologii je tedy medium či medium-well. Maso se krájí ne tenké plátky a konzumuje s různými přílohami. Jíldo je v Anglii známé od 18. století. Tento národ jím proslul natolik, že Francouzi (kteří údajně Brity nikdy neměli moc v lásce) tomuto národu přezdívají "les Rosbifs".

Co říct víc. Je to skvělý chuťový i kulinářský zážitek, doporučuji vám jej vyzkoušet, protože příprava je velmi rychlá a výsledek dosti efektivní.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Pečení: 12 +10 minut
Počet porcí:
  • 6
Ingredience:
Roastbeef:
  • 225 g zadního hovězího masa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
Yorkšírský pudink:
  • slunečnicový olej
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 175 ml mléka
Na dozdobení:
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • kousek pokrájeného jablka
  • pesto z medvědího česneku
Pečené hovězí maso s anglickým pečivem

1. Předehřejte troubu na 220°C. Do formiček na muffiny nakapejte slunečnicový olej tak, aby v každé byla cca 1 cm vrstva, formu vložte do trouby tak, aby se olej nahřál.

2. Do mísy dejte mouku, přidejte špetku soli, přidejte vejce a šlehejte. Pomalu přilévejte vejce a šlehejte tak, aby vzniklo jemné těsto, podobné tomu na palačinky. Těsto vlijte do rozpálené formy na muffiny. Vraťte zpět do trouby a pečte 10-12 minut dokud nenabydou a nezezlátnou.

3. Hovězí maso svažte kuchyňským provázkem tak, aby vznikl váleček. Ten osmahněte na rozpálené pánvi ze všech stran tak, aby se maso zatáhlo. Pak jej vložte do pekáče, podlijte olivovým olejem a pečte 10-12 minut, aby bylo maso ve středu ještě růžové, ale ne syrové.

4. Zakysanou smetanu smíchejte s dijonskou hořčicí, solí a pepřem podle chuti. Hovězí maso krájejte na tenké plátky, položte je na upečený puding, na to deje ochucenou zakysanou smetanu, dozdobte pestem a kostičkami z jablka.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama