Krémový dort s květinami

21. února 2016 v 12:30 | Kozí máma |  Speciální menu
Odjakživa jsem se považovala za neuvěřitelného patlala. Vaření mi šlo, ale krásné věci jsem nikdy tvořit nedokázala. Jako malá jsem chtěla být malířka, to mi však překazil učitel výtvarky, když mé vyobrazení kočky nazval nevydařeným medvědem.
Nedávno jsem narazila na video na YouTube, kde britská cukrářka dekoruje s neuvěřitelnou lehkostí máslový dort. "Když to zvládne ta žena na YouTube, tak to musím zvládnout taky!" řekla jsem si a při nejbližší příležitosti narozenin rodiného příslušníka jsem se k tomu odhodlala. Už při prvním pokusu o růžičky mi došlo, že to nebude tak jednoduché. Nejprve mě napadlo, jak ta ženská může mít tolik síly, že se jí daří tak lehce vytlačovat hmotu ze sáčku, protože mě na to nestačily ani dvě ruce. Po chvíli mi došlo, že ta špička, za kterou jsem uvalila nekřesťanské peníze (protože krémové květiny dnes frčí proto musí logicky stát třikrát víc) má jinou velikost, než ta na videu, takže stejných květin se mi stejně nepodaří docílit. Po chvilce mého snažení se většina růžiček podobala spíše dámskému přirození než květinám. Doufala jsem, že se to snad časem zlepší. O moc se to nezlepšilo. Ve finálních fázích, kdy krém už měl téměř tekutou podobu a mé ruce ztrácely cit jsem začínala doufat, že dort bude alespoň dobrý, když už nebude hezký.
Výsledek posuďte sami, já jsem se usvěčila v tom, že se musím dobře učit, protože jako cukrářka bych se asi neuživila.


Recept na světlý dortový korpus pochází od cukráře Martina Polaneckého z pražského cukrářství. Vyšel mi z toho dort vysoký asi 20 centimetrů o průměru přibližně 24 centimetrů.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 2 × 10 minut
  • Pečení: 2 × 45-50 minut
Počet porcí:
  • 2 korpusy
Ingredience:
  • 2 × 4 vejce
  • 2 × 130 g cukru krupice (nebo i krystalu)
  • 2 × 170 g hladké mouky
  • 2 × 20 ml horké vody
  • 2 × 34 g slunečnicového oleje (nebo rozpuštěné máslo)
  • marmeláda na spojení
Světlý dortový korpus


1. Formu na pečení beze dna si vyložte pečícím papírem a utěsněte. Pokud máte plnou formu, můžte ji vymazat tukem a vysypat hrubou moukou.
2. Vejce vyndejte z lednice a nechte odležet při pokojové teplotě. Nikdy nešlehejte vejce vytažená přímo z lednice.
3. Celá vejce (žloutky i bílky) spolu s cukrem vyšlehejte v robotu. Trvá to přibližně 5 až 7 minut.
4. Před došleháním přilévejte pomalu horkou vodu. Pokud použijete studenou, bude se nám hmota hůře šlehat. Pokud vám vyšlehaná vejce nestékají ze stěrky, máte došleháno. Výsledná barva směsi bude výrazně světlá - v barvě slonové kosti.
5. Mouku prosijte a jemně, ale poměrně rychle vmíchejte do vajíček. Přilijte olej, který opět vmíchejte do směsi.
6. Hotovou směs vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 170 °C na 45 až 50 minut.
7. Po upečení nechte korpus vychladnout vzhůru nohama - díky tomu bude rovný.
8. Korpus pak znovu obráťte, aby na dně talíře seděl vždy tou stranou, kterou byl vespod v troubě. Je to proto, že na této straně je korpus těžší a bude dobře na podnosu sedět. Kdybyste jej obrátili, byla by těžší strana korpusu na vrchu a střed dortu by měl tendenci se propadat.
9. Vychladlý korpus podélně rozkrojte ostrým plochým čistmý nožem. Spojte rozřezané plochy oblíbenou marmeládou (ideální jsou kyselejší - meruňková nebo rybízová).

Další a neméně důležitou fází je zdobení dortu. Jak jsem již předesílala na tvorbu kytiček je potřeba speciální špičky slzičkovitého tvaru. Nemusíte se namáhat Tescoma nic takového nevyrábí a ani v Makru to neseženete. Mě se poštěstilo sehnat ji v cukrářských potřebách. Tam jsem také nakoupila barviva v odstínu burgundy a moss green. Jedná se o potravinářská barviva speciálně určená pro výrobu polev, dovezená z USA, značka Wilton. Pokud si myslíte, že něco takového ve své kuchyni neupotřebíte, můžete zkusit i prášková barviva. Odstín namíchejte dle svého uvážení. Mě na docílení barev stačilo z každé nádobky tekutiny na špičku nože (vzpomněla jsem si přitom na doktorku, která nám přednášela Analýzu potravin, kdy nám říkala, že barviva se v potravinách příliš netestují, protože to výrobci s barvivy nepřehání. Proč? Protože šíleně barevné potraviny by si přece nikdo nekoupil...). Dalšími klíčovými složkami je cukr, který MUSÍ opakuji musí být moučkový. Jakmile použijete cukr o vyšší granulaci, tak se s tím nedomluvíte a na dortu to bude velmi nepěkné. Dále také máslo. To si dejte s velkým předstihem z lednice ven, abyste z něj mohli našlehat jemný krém. Máslo musí být opravdu měkké, aby z něj šly květy dobře tvarovat. Pozor! Pokud doma máte velmi teplo (20-25°C), tak se s růžema přesuňte někam do sklepa, protože při vyšší teplotě je hmota naopak velmi tekutá a tvořit se z ní moc nedá. To samé platí i o skladování a servírování.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí:
  • celý dort
Ingredience:
  • 500g změklého másla
  • 1 kg moučkového cukru
  • červené potravinářské barvivo v odstínu burgundy
  • zelené potravinářské barvivo v odstínu moss green
  • domácí vanilkový extrakt nebo rum
Máslový krém

Změklé máslo našlehejte, poté přidejte moučkový cukr a nakonec extrakt nebo rum. Vzniklou hmotu si rozdělte na polovinu, do jedné části vmíchejte trochu zeleného a do druhé trochu červeného barviva. Až má vyhovující odstín, oddělte z každé hmoty zase polovinu a do té pak opět přidejte trochu barvy, abyste docílili tmavšího odstínu. Světle zelenou použijte na potření dortového korpusu, tmavou na lístečky. Z růžové tvarujte květy dle videa.

 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Evča Evča | Web | 1. března 2016 v 9:22 | Reagovat

Jste šikovná, opravdu krásné, klobouk dolů ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama