Kubánský sendvič

5. února 2016 v 12:15 | Kozí máma |  Kubánská kuchyně
O kubánském sendiviči jsem poprvé slyšela ve filmu Šéf (zde odkaz na ČSFD). Na film jsem se bohužel dívala v noci, následkem čehož bylo noční přepadení ledničky. Legendární sendvič mi však nedal spát a tak když jsem se chystala dělat kubánskou kuchyni, sendvič pro mě byl jasná volba.
Teď jen najít ten správný recept. Těch je jako vždy mnoho. Pravý kubánský sendvič údajně neobsahuje majonézu, rajčata, salát, cibule, papriku ani papričky jalapeños. Některé kubánské restaurace prý nepřidávají hořčici nebo okurky, klíčovou složkou je vepřové maso, které je pro tento sendvič typické. Maso se marinuje v omáčce zvané mojo. Pokud máte připravené všechny ingredience, tak je příprava pokrmu velmi rychlá. "Cubanos" se hodí jako vydatná svačina do práce i jako občerstvení na piknik. Klíčové je také pečivo, doporučuji připravit si vlastní kubánský chleba.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Kynutí: 2 hodiny
  • Pečení: 30 minut
Počet porcí:
  • 4 bochníky
Ingredience:
Kvásek:
  • 1 cm kousek droždí
  • 1/3 hrnku teplé vody
  • 1/3 hrnku hladké mouky
Těsto:
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 3-4 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 kg hladké mouky
Kubánský chléb

1. Den předem si připravte kvásek smícháním ingrediencí na kvásek. Misku pak překryjte potravinářskou fólií a nechte při pokojové teplotě zrát přes noc.

2. Ke kvásku přidejte ingredience na těsto. Promíchejte a vyhněťte hladké těsto. Těsto přendejte do mísy vytřené olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut.

3. Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a vytvarujte je do tvaru válečku o délce cca 35 centimetrů. Nechte dokynout přikryté utěrkou ještě hodinu.

4. Předehřejte si troubu na 180°C a pečte cca 30 minut, dokud nemají chleby zlatavou kůrku.


Musím přiznat, že pro naši potřebu jsem recept lehce modifikovala a to z doho důvodu, že s citrusovými marinádami nemám dobré zkušenosti. Navíc jsem nechtěla používat šlachovité maso a tak jsem koupila vepřovou panenku, okořenila, lehce osmahla a dala dopéct do trouby. Sem vám však předkládám originální recept na maso i omáčku.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Pečení: 3 hodiny
Počet porcí:
  • 6-8
Ingredience:
Maso:
  • 180 ml olivového oleje
  • hrst koriandru
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 180 ml pomerančové šťávy
  • 125 ml limetkové šťávy
  • hrst mátových lístků
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžíce čerstvých lístků oregana
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 kg vepřového ramínka bez kůže a kosti
Vepřové maso s mojo omáčkou

1. V mixéru smíchejte ingredience na marinádu a mixujte do té doby, dokud nezískáte hladkou hmotu. Marinádu vlijte do pekáče, vložte maso a uložte do lednice přes noc.

2. Troubu si předehřejte na 170°C, marinádu slijte bokem do misky. Maso lehce podlijte vodou, přikryjte a pečte 2,5 hodiny. Pak odstraňte poklici a pečte dalších 30 minut.




Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí:
  • 1
Ingredience:
  • 1/2 kubánského chleba
  • 4 plátky šunky od kosti
  • 2 plátky pečeného masa
  • 3 plátky Ementálu
  • 4 plátky nakládaných okurek
  • plnotučná hořčice (ne kremžská ani dijonská!)
Kubánský sendvič

Chléb rozřízněte podélně na dvě poloviny. Obě poloviny potřete hořčicí. Pak na jednu polovinu navršte šunku, plátky vepřového masa, pak sýr a nakonec okurky. Poté přiklopte druhou polovinou chleba. Hotový sendvič pak dejte zapéct do zaklápěcího grilu (nevím jak to přeložit do češtiny, v angličtině je to nazváno "electric sandwich press", já použila toastovač s výměnnými grilovacími deskami). Gril opatrně stlačte a zapékejte dokud není sýr roztopený a velikost sendviče není o polovinu menší.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 dadainka dadainka | Web | 6. února 2016 v 23:52 | Reagovat

No to teda mňam :-)

2 toppper toppper | 17. května 2016 v 7:39 | Reagovat

film znám už dlouho a od prvního shlédnutí o tom sendviči sním :-) zvlášť z důvodu, že jsem v New Yorku kubánský sendvič několikrát měl a byl famózní...maso od včerejška naložené, dnes k obědu to udělám...snad se vše podaří :-)

3 Kozí máma Kozí máma | Web | 17. května 2016 v 17:42 | Reagovat

[2]: Snad se podaří, dejte vědět! :)

4 Janička Janička | E-mail | Web | 17. října 2016 v 13:56 | Reagovat

Já dělám dětem panini. Jsou dobré teplé i studené, nikdy nezklamou. Stačí mít doma sendvičovač http://sendvicovac3v1.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama