Sõrnikud

2. února 2016 v 22:33 | Kozí máma |  Estonská kuchyně
Tahle estonská dobrota se vyrábí tradičně z estonského sýra kohupiim, což je čerstvý sýr, de fakto pouze zpracované sýrové zrno. Estonci jej rádi konzumují nasladko či naslano. Pokrm Sõrnikud je mimo Estonsko velmi populární také v Rusku, na Ukrajině a jiných východoevropských zemích. U nás můžeme tento sýr nahradit sýrem cottage, tvarohem či čerstvým farmářským sýrem. Pokud jste zkušený sýrař, můžete si sýr tohoto typu pro výrobu Sõrnikud vyrobit sami. Samotné Sõrnikud znamená v překladu jahodový koláč. To nejspíš proto, že se tyto smaženky dají podávat ve sladké i slané variantě.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Smažení: 5 minut
Počet porcí:
  • 6-8
Ingredience:
  • 250 g čerstvého sýru
  • 50 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli
  • strouhanka na obalení
Estonské smažené sýrové placičky

Smíchejte sýr, mouku, vejce, kmín a sůl. Ze směsi pak tvarujte placičky, ty pak obalujte ve strouhance a smažte na rozpáleném oleji. Podávejte se zakysanou smetanou.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 dadainka dadainka | Web | 3. února 2016 v 3:32 | Reagovat

Mňam, vypadá to skvěle.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama