Sült

1. února 2016 v 16:20 | Kozí máma |  Estonská kuchyně
Sült je v Estonsku poměrně populárním jídlem. Ve světě je toto jídlo rozšířeno jako aspik, u nás též známý jako huspenina. Želé vznikne tak, že se povaří vepřové nožičky (někdy i hlavy) se zeleninou a hovězím masem. Údajně estonské rodiny mají plný dům nádob s aspikem. Přestože tedy sült nepochází z Estonska, Estonci jej považují za své národní jídlo. Pokud nevěříte ve své kulinářské umění nebo nemůžete sehnat vepřové nožičky, můžete je nahradit sáčkem želatiny, kterou podle návodu připravíte s 0,5 l vývaru.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 2-4 hodiny
  • Tuhnutí: 8 hodin
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 2 vepřové nožičky
  • 500 g hovězího zadního
  • 3 střední cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • 10-12 kuliček černého pepře
  • lžička oblíbeného koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
Estonská huspenina

1. Omyjte maso, vložte do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Odeberte pěnu a ztlumte teplotu.

2. Po první hodině přidejte cibule (nenakrájené), česnek (vcelku) a mrkve. Vařte tak dlouho, dokud maso není měkké a neodděluje se od kosti. Mrkve můžete vytáhnout dříve, aby se nerozvařily. Patnáct minut před ukončením přidejte sůl a koření.

3. Maso oberte a nadávkujte jej do formiček (ideální jsou silikonové, dobře se z nich aspik vyklápí). Můžete přidat kousky zeleniny. Uložte do chladu a nechte ztuhnout.

4. Servírujte studené s křenem či dijonskou hořčicí, s brambory a cuketovým salátem. Skvěle chutná také smícháte-li dijonskou hořčici se zakysanou smetanou a cibulí.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 dadainka dadainka | Web | 3. února 2016 v 2:11 | Reagovat

Vypadá to zajímavě :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama