Ayesh el saraya

13. března 2016 v 12:53 | Kozí máma
أيش إل سرايا je libanonský puding s pistáciemi. Jedná se o velmi jednoduché a efektivní jídlo na podobném principu jako je cheesecake nebo tiramisu. Hotový korpus převrstvený sladkým krémem a vychlazený. Pistácie a růžová voda dodávají dezertu orientální půvab. Jídlo je původem z Libanonu a název znamená "Chléb ze sultánova paláce". První zmínka o tomto pokrmu se objevuje už v době, kdy byl dnešní Libanon součástí Osmánské říše.
Zajímavou součástí tohoto pokrmu je růžová voda. Jedná se o dochucovadlo, které se vyrábí destilací okvětních plátků růží. Nejčastěji se používá k přípravě dezertů a nápojů. Růžová voda nalézá využití také v kosmetice. Dá se poměrně levně koupit v cukrářských potřebách.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Vaření: 23 minut
  • Chlazení: 3 hodiny
Počet porcí:
  • 9 kusů
Ingredience:
  • 3 kousky toastového chleba
  • 250 ml mléka
  • 200 ml 31% šlehačky
  • 25 g cukru
  • 40 g kukuřičné (nebo rýžové) mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 35 g sekaných nesolených pistácií
Sirup:
  • 110 g cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžíce růžové vody
Pistáciový puding s chlebem

1. Nejprve připravte sirup smícháním cukru, 125 ml vody v nižším hrnci a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak přidejte šťávu z citronu a vařte 15 minut, dokud sirup lehce nezezlátne a nezhoustně. Pak sundejte z ohně a vmíchejte růžovou vodu.

2. Toastovým chlebem vyložte dno mísy (cca 20×20 cm). Pak chléb přelijte polovinou cukrového sirupu.

3. Do rendlíku dejte mléko, šlehačku, obě mouky a cukr. Zahřívejte za stálého míchání cca 8 minut, dokud nedosáhnete konzistence podobné jogurtu. Poté přelijte krémem chléb, zarovnejte a dejte chladit. Po hodině přesypte pistáciemi a chlaďte minimálně další 2 hodiny. Servírujte přelité zbytkem cukrového sirupu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 16. března 2016 v 20:26 | Reagovat

Hm, to vypadá opravdu dobře :) Ráda se inspiruji cizími kuchyněmi :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama