Bigos

21. března 2016 v 11:48 | Kozí máma |  Polská kuchyně
Bigos je v Polsku oblíbeným hlavním jídlem. Byl to univerzální pokrm podávaný v každém polském domu. Mohli jste se s ním setkat na stole selském i královském. První zmínka o tomto pokrmu pochází ze 14. století, kdy Vladislav II. Jagello podával tento pokrm na lovech. Variací bigose je mnoho, stejně jako u nás najdete stovky receptů na guláš.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 200 g kysaného zelí
  • 200 g čerstvého hlávkového zelí
  • 200 hovězí kližky
  • 200 g vepřového masa, např. plecka, žebra
  • 100 g klobásy, sádlo
  • šálek sušených hub
  • bobkový list, nové koření, pepř mletý i celý, mletá paprika
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce rajského protlaku, sůl
Bigos


1. Maso zprudka opečte na sádle, okořeňte, podlijte vodou a duste, dokud není měkké.

2. Mezitím si nakrájejte hlávkové zelí a případně překrájejte zelí kysané, je-li moc dlouhé. Oba druhy zelí dejte společně vařit do hrnce, přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, sušené houby a vše podusíme. Na sádle osmahneme cibuli a přidáme nakrájenou klobásu (můžete přidat trochu červeného vína, v tom případě duste, dokud se víno nevyvaří).

3. Jakmile zelí, houby i maso změknou, vše smíchejte dohromady, podle chuti osolíte, opepříte a přidejte mletou papriku. Na závěr vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli povařte. Nechte do druhého dne, ale ještě lépe dva až tři dny odležet, podávejte s čerstvým chlebem.

 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama