Libanonská čočková polévka

16. března 2016 v 22:03 | Kozí máma |  Libanonská kuchyně
V arabských kuchyních luštěniny prostě frčí. Ať už je to cizrnová polévka v Maroku (recept zde) nebo čočka v Libanonu. Obdobnou polévku jsem vařila už při tématické indické kuchyni (recept zde). Nicméně čočka je velmi zdravá, je zdrojem vlákniny i cenných bílkovin a navíc chutná skvěle.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 1 střední bílá cibule, nasekané
  • 3 mrkve na kolečka
  • 1/2 celeru pokrájeného
  • 1 stroužek česneku, pokrájený
  • 250 g červené čočky
  • 3 lžíce rýže
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce šťávy z citronu
Libanonská čočková polévka

1. Čočku smíchejte s rýží a propláchněte studenou vodou. Přespte do hrnce, přidejte 2 hrnky vody a přiveďte k varu, poté snižte oheň.

2. Na pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli, celer, mrkev a česnek. Přidejte kmín, kurkumu, sůl a pepř. Chvíli prohřejte a přidejte k čočce.

3. Do hrnce přilijte 6 hrnků (1,5 litru) vody a vařte do té doby, dokud není čočka i zelenina měkká. Na závěr dochuťte citronovou šťávou, případně ještě solí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama