Sernik tradycyjny

20. března 2016 v 11:38 | Kozí máma |  Polská kuchyně
Sernik je polský dezert u nás známý také jako tvarožník. Pro mnohé z náse je pojmenování dezertu možná úsměvné, nicméně ser twarogowy znamená v polštině tvarohový sýr, který je v tomto pokrmu hlavní surovinou. Dezert je hodně podobný oblíbenému cheesecakeu, podle mě je ale ještě o level lepší.
Při snaze dopátrat se historie tvarohových dezertů, které se těší mezinárodní oblibě se mi podařilo dostat se až do starověkého Řecka. Konkrétně k filosofovi Aegimovi, který napsal knihu o pečení těsta. V té době si tvarohové koláče vychutnávali zejména olympionici, kteří z nich efektivně získávali energii tolik k potřebnou k jejich vrcholovým výkonům. Kdy přesně se tradice tvarohových koláčů dostala i do Polska není známo, předpokládá se přibližně 17. století. V současnosti je v Polsku známo mnoho variant, jako je například seromakowiec (s mákem), sernik bez sera (to je asi jasné, i když pak bych tomu asi neříkala sernik, žejo), sernik na zimno (patrně bez tepelné úpravy), serowy strudel (tvaroh s kynutým těstem), dwukolorowy sernik Isaura (dvoubarevný, název prý je podle hrdiny z brazilské telenovely :) ), sernik na słono (na slano s kmínem) a v neposlední řadě také sernik krakowski, který je typický mřížkováním na povrchu.
Serník je prostě báječný a jednoduchý dezert, lahodně vonící po citronech a vanilce, který se na stole dlouho neohřeje :)





Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Pečení: 30-45 minut
Počet porcí:
  • 6-8
Ingredience:
  • 500 g tvrdého tvarohu v kostce (ne vaničkový)
  • 150 g cukru krupice
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 90 g změklého másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • citronová kůra nebo citronový olej
  • rozinky namočené v rumu (nejlépe den předem) - nemusí být
  • marmeláda nebo čerstvé ovoce k podávání
Tvarohový koláč


1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte krupicí či strouhankou.
2. Tvaroh rozmixujte do hladka v mixéru (ne šlehačem). Cílem je tvaroh zjemnit a odstranit hrudky, které by narušovaly konzistenci dezertu.
3. Máslo vyšlehejte do pěny a pak postupně zašlehejte rozmixovaný tvaroh.
4. V míse vyšlehejte společně žloutky s cukrem do krémové pěny a smíchejte s tvarohem. Přidejte mouku se škrobem a dobře promíchejte, nesmí zůstat žmolky. Přidejte vanilkový extrakt a citronovou kůru.
5. Smetanu vyšlehejte a vmíchejte do směsi. Z bílků ušlehejte sníh a po částech vmíchejte do směsi. Nakonec přidejte rozinky a vše dobře promíchejte. Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby.

6. Pečte 20 minut při 170°C , pak snižte teplotu na 150°C a pečte dalších cca 35-40 minut. Koláč se lehce nafoukne, po zchladnutí ale zase "spadne". Krájejte až po vychládnutí a uchovávejte jej v lednici.


Tip na závěr!
Při vyhledávání informací k dezertu jsem narazila na zajímavý nápad, jak zpestřit povrch dezertu zabudováním marmelády do povrchu koláče. Jednoduše můžete nakapat do těsta ve formě marmeládu a pomocí párátka z ní tvarovat libovolné tvary, kreativci se v tom určitě realizují :)

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 anchovickal anchovickal | Web | 21. března 2016 v 22:19 | Reagovat

Mňam :-)

2 kochatel kochatel | 6. června 2016 v 21:53 | Reagovat

Odkud je prosím talíř? Je nádherný! :-)

3 Kozí máma Kozí máma | Web | 6. června 2016 v 22:03 | Reagovat

[2]: Myslím, že je z obchodu Pepco, za 25 kč :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama