Květen 2016

Vaření o zkouškovém

30. května 2016 v 11:40 | Kozí máma |  Ostatní
Je tu další zkouškové a s ním i třetí článek o studentské stravě (pokud jste minuli články Jídelníček pro zkouškové období a Co jíst o zkouškovém vol. 2 , tak to rychle napravte). Při výběru jídel sem se tentokrát mimo toho, aby byl nutričně vyvážený, snažila v návaznosti na článek Jak zhubnout? vybírat jídla s nižším obsahem tuku a s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny. U většiny názvů jídel se nachází přímo odkaz na recept.



Jak zhubnout?

24. května 2016 v 23:16 | Kozí máma |  Životní styl
Tuhle otázku si minimálně jednou za život jistě položila každá žena. A já jsem vrámci prokrastinace zabloudila na různá fóra a nestačila jsem se divit, že toto donekonečna omýlané téma ještě stále není vyřešené a mnoho lidí v něm tápe. A tak jsem se rozhodla odbočit od svého vybízení k obžerství opačným směrem. Nebudu tu ze sebe dělat odborníka na výživu. Za prvé proto, že výživu člověka jsem měla jenom tři semestry (a to jsem se úspěšně přednáškám vyhýbala jako čert kříži) a za druhé proto, že odborník na výživu je podle mě ten, kdo má z tohoto oboru minimálně doktorát. Nicméně i tak se k tomuto tématu vyjádřím a třeba tímto shrnutím informacím pomůžu pár duším, které stále nemají jasno. Jakožto milovník jídla, jsem za svou lásku jako mnoho jiných potrestána přebytečnými kily, a tak se snažím si alespoň jednou začas dopřát si "ramadán" a srovnat si svoje BMI do normálu.
Při pročítání již zmíněných diskuzí jsem se musela křižovat a nestačila jsem se divit, jakých banálních chyb se mnohé mladé ženy ve snaze za dokonalým tělem dopouštějí. Shrnu tu alespoň pár základních zásad a když už to nikomu nepomůže, tak si to alespoň na zítřejší zkoušku z Výživy zopakuju...

1. Vyvážená strava

Mnoho lidí stále žije v omylu a myslí si, že když radikálně vysadí cukr, tuky a nedejbože ještě lepek, tak budou hubení raz dva. Inu, dočasně možná (tzv. jo-jo efekt) a navíc na úkor svého zdraví. Ať už se to někomu líbí nebo ne k fungování těla potřebujeme přijmout určité množství bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny. Proto byly také stanoveny doporučené denní dávky jednotlivých nutrientů, které by měl člověk denně sníst. Skvělou pomůckou při dodržování správného jídelníčku je stránka www.kaloricketabulky.cz (a nejedná se o skrytou reklamu), kde si vyplníte údaje o svém věku, pohlaví, výšce, aktuální váze, cílené váze a každý den si budete evidovat co a jaké množství sníte. A na jednoduchém grafu pak můžete sledovat, co si ještě můžete dovolit sníst. Proto se z vás nemusí stát šílený dietář ohlodávající jenom mrkev, ale můžete si s mírou dovolit sníst mnoho jiného. Upravené doporučené denní dávky na režim hubnutí jsou nastaveny tak, že máte dostatek živin na základní biologické funkce (plus se vám můžou navyšovat dávky podle fyzické aktivity), tudíž tuky spalujete už jenom tím, že normálně fungujete. Úbytek na váze je pozvolnější (cca 0,5 kg/ týden), nicméně z dlouhodobějším efektem (než začnete zase prasit).

Co tedy jíst?
Luštěniny, ořechy, sušené ovoce, libové maso (drůbež, králíci, hovězí), tvaroh a výrobky z tvarohu (velmi nízkotučné jsou Olomoucké tvarůžky), jogurty, ale hlavně ovoce a zeleninu (3-5× denně), šunku, rýži, pečivo a tak dále...
Kapitolou samotnou o sobě jsou potraviny, které se jako "fit" jenom tváří. Mnohé potraviny s nízkým obsahem tuku totiž obsahují například víc sacharidů nebo jiné složky, které jim chybějící tuk nahradí. Proto je třeba číst si obaly. Stejně tak je třeba dát si pozor na mnohé rádoby celozrnné pečivo, které je jenom dobarvené karamelem a navrch posypané pár semínky. Ale to už záleží na výrobci.

Je možné necvičit, jíst dietně a stejně přibírat?
Ano, i to je možné. Při dlohodobé dietě se tělo adaptuje na "nový režim" a zpomalí se metabolismus, tedy začne hospodařit s přijatými živinami jinak, jednoduše řečeno "začne si ukládat zásoby na horší časy". Díky této vlastnosti dokáže člověk přežít bez jídlla relativně dlouho, stejně tak dokázali přežít lidé v koncentračních táborech.

Návštěva výživového poradce?
V dnešní době se rozmohl trend tzv. výživových poradců. Což jsou lidé, ktěří vám za nehoráznou sumu sestaví jídelníček "na míru". Zajímavé na tomto trendu je, že není zákonem ošetřený, tím pádem si v dnešní době kdokoliv bez jakéhokoliv odborného vzdělání může otevřít výživové poradenství a radit lidem, jak se mají stravovat. O to lépe, že pokud poradí špatně, což může mít za následek újmu na zdraví, tak je ani nelze trestně stíhat. Za sebe tedy doporučuji takovéto "podniky" nenavštěvovat. Hezky se k tomu vyjádřil RNDr. Petr Fořt, CSc. v rozhovoru pro Aktuálně.cz (ke shlédnutí zde). Něco jiného je návštěva dietologa, který ma vystudovanou medicínu a specializuje se na patologické jevy v oblasti stravování (obezita, malnutrice...).

2. Pitný režim

Ano. Takové to sprosté slovo z dob našeho dětství. Ale mimo to, že vodu potřebujeme na spoustu nudných funkcí v našem organizmu, tak je to taky skvělý plnič. Tedy když je žaludek plný vody, nemá pocit, že má hlad. A pít hlavně vodu z vodovodu.

3. Pohybová aktivita

Ale to je přece jasné. Takové to klišé o tom, jak jsou tlustí lidé líní a strašně se přežírají je... ve většině případů pravda.

Je možné často cvičit a vážit ještě víc?
Zní to stupidně, ale někteří lidé se nad tím opravdu podivují. A ano možné to je, protože svalovina váží víc než tuky.


Příliš krátký článek? Ono vlastně není co víc psát. Jen bych chtěla závěrem upozornit na to, že nic se nemá přehánět. A pokud se vaše BMI blíží hodnotě 18,5 (tedy podváha), tak se s klidem vraťte k nestřídmé hodovní tabuli. Protože světe div se z podváhy plynou stejně velká zdravotní rizika jako z obezity II. typu (pro představu to je jateční váha dobře vykrmeného čuníka).