Červen 2016

Německý víkend

29. června 2016 v 14:04 | Kozí máma |  Německá kuchyně
Německá kuchyně pro nás Čechy není nic nového. Vzhledem k tomu, že jsme měli společnou minimálně část historie, tak i mnoho receptů i surovin je zde podobných. V Německu existuje někdy až nepřehledné množství druhů chleba, veliký sortiment masných výrobků (salámy, tlačenky, rosol, paštiky - bylo napočítáno 1500 druhů) a sýrů, mnoho příloh.
Pro německý víkend jsem se snažila vybrat jídla co nejtypičtější. Já osobně jsem si nejvíc pochutnala na moučníku, manžel zas nedal dopustit na předkrm a polévku.


Polévka: Eintopf
Hlavní chod: Berliner Eisbein

Eintopf

28. června 2016 v 23:27 | Kozí máma |  Německá kuchyně
O Eintopfu jsem slyšela poprvé v České sodě v pořadu Alles gute, nicméně tento pokrm je v Německu na denním pořádku. Jinak se jedná o jednoduché jídlo z jednoho hrnce, na které není žádný přesný recept. Vlastně tam můžete hodit stejně jako Pejsek a Kočička cokoliv, ale narozdíl od nich to nepokazíte. A vlastně je to i docela zdravé jídlo - kdy se vám poštěstí, že v jednom hrnci najdete, uzeninu, zelí, zeleninu a luštěniny?


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 200 g polévkové zeleniny - petržel, celer, mrkev
  • 250 g zelí sladkokyselého
  • 100 g fazolí (bílých, červených, strakatých)
  • 100g čočky
  • 150g uzeniny (párky, klobásy)
  • máslo
  • hladká mouka
  • prášek do pečiva
  • sladká smetana
  • pepř, sůl
Polévka z jednoho hrnce


1. Fazole i čočku pečlivě přeberte, aby nebyl v luštěninách případný kamínek, či jiné smítko. Poté luštěniny propláchněte a fazoli zvlášť uvařte ve vroucí vodě. Do vařící vody přidejte špetku kypřícího prášku do pečiva.

2. Zeleninu očistěte a pokrájejte na kostičky.Uzeninu pokrájejte na kolečka. Poté si připravte hrnec a udělejte světlou jíšku ze čtyř lžic hladké mouky a pěti lžic másla. Jakmile máte jíšku hotovou, přidejte do hrnce pokrájenou zeleninu a pokrájenou uzeninu. Společně vše restujte. Směs pak zalijte vodou a pečlivě zamíchejte, přidejte čočku. Následně přidejte pokrájené a scezené sladkokyselé zelí. Vše povařte, a to tak dlouho, dokud tuk nevystoupí na vrch vody. Nyní již můžete vypnout sporák.

3. Závěrečným krokem je přidání fazolí. Pak dochuťte solí, pepřem a polévkovým kořením. Pro zjemnění polévky přidejte ještě sladkou smetanu.

Berliner Eisbein

27. června 2016 v 22:24 | Kozí máma |  Německá kuchyně
Berlínské koleno je jedním z velmi populárních tradičních německých jídel. Jeho příprava je sice dlouhá, ale velmi jednoduchá.

Zdroj obrázku: http://elcerdokl.com


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Marinování: 24 hodin
  • Vaření: 3 hodiny
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 1 vepřové koleno
  • 2 velké cibule
  • 2 velké mrkve
  • několik kuliček nového koření
  • několik bobkových listů
  • sůl, cukr
K podávání:
  • hrachová kaše
  • dušené kysané zelí
  • vařený brambor
Berlínské koleno

Vepřové koleno naložte nejméně na 24 hodin do nálevu ze studené vody a všech ingrediencí. Cibuli a mrkev nakrájejte na plátky.
Po proležení koleno vyjměte z nálevu a uvařte ve slané vodě doměkka. Aby to bylo dokonalé, tak by se to mělo podávat současně s hrachovou kaší, dušeným kysaným zelím a
vařeným bramborem zdobeným petrželkou.

Bratwurst mit Trauben

26. června 2016 v 10:01 | Kozí máma |  Německá kuchyně
Klobásy k německé kuchyni neodmyslitelně patří, proto si nedovolím vařit Německo, aniž bych minimálně v jednom receptu klobásy nepoužila. Smažené klobásky s hroznovým vínem jsou velmi jednoduchý pokrm, přičemž celková příprava vám zabere cca 20 minut.
Němci si v klobásách libují, vyrábí jich nepřeberné množství, přičemž jedním z nejznámějších druhů klobás je Norimberská klobáska. Jedná se o malé tenké bílé klobásky, které pro tebhle předkrm budou ideální (já je nesehnala, proto jsem se musela spokojit s klasickou velikostí bílé klobásy). Klobásky s hrozny skvěle kombinují sytou masitou chuť s nasládlými hrozny a jemně kyselou cibulí a vinným octem.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 450 g bílých klobásek
  • 2 cibule nakrájené na plátky
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 100 g kuliček červených hroznů
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 stroužek česneku
Smažené klobásky na hroznech


Do pánve s rozpáleným olejem vložte klobásky a za občasného obracení opékejte zhruba 10 minut. Poté k nim přidejte cibuli a opečte ji tak, aby změkla. Dále do pánve přidejte česnek, fenyklová semínka a hroznové víno a opékejte dalších 5 minut, až začne hroznové víno měknout. Pánev zastříkněte vinným octem a otáčejte s ní, aby se ocet rozlil po celé ploše. Chvilku duste, až je cibule lepkavá a klobásky propečené.

Leipziger Lerchen - koláčky plněné marcipánem

25. června 2016 v 18:23 | Kozí máma |  Německá kuchyně
Leipziger Lerchen je populární německé pečivo. V doslovném překladu znamená název "Lipští skřivani". V 18. století byl totiž v Lipsku velmi populární koláč nadívaný skřivany pečenými s bylinkami a vejci. Koncem 19. století byl lov skřivanů moudrým králem Albertem I. zakázán. Tento zákaz sice nejspíš potřešil tehdejší ornitology, nicméně gurmeti byli zděšeni. A tak tehdejší kuchaři nelenili a vymysleli vegetariánskou sladkou variaci na skřivaní koláče. Nepopírám, že bych ráda ochutnala koláč v původní podobě, ale vzhledem k tomu, že by mě můj otec-ornitolog asi vydědil (nehledě na to, že nevím, jak se loví skřivani), tak jsem se musela spokojit s novodobou variací koláčků.
Recept na to, jak udělat lipské skřivany bez skřivanů vypadá složitě, nicméně se skládá jen ze tří jednoduchých kroků, proto se nenechte odradit délkou receptu a směle do toho!



Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 60 minut
  • Pečení: 20 minut
Počet porcí:
  • 12 kusů
Ingredience:
Těsto:
  • 125 g másla o pokojové teplotě
  • 63 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 438 g hladké mouky
  • špetka soli
Meruňkový marcipán:
  • 150 g drcených mandlí
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička sherry
  • 1 lžička másla
  • 1 meruňka vypeckovaná a oloupaná nebo lžíce marmelády
Mandlový piškot
  • 70 g másla o pokojové teplotě
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • kapka mandlového extraktu
  • 2 rozmixované meruňky nebo 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 30 g zakysané smetany
  • 75 g mandlové mouky
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 2 bílky

Meruňkové košíčky plněné marcipánem

1. Nejprve si připravte těsto: Vytvořte krém z másla a cukru, zašlehejte vejce a poté směs smíchejte s moukou a solí tak, aby vám vzniklo hladké těsto (velmi podobné tomu na linecké cukroví). Těsto dejte do sáčku a uložte do lednice.

2. Dále si připravte meruňkový marcipán: Smíchejte drcené mandle s moučkovým cukrem, pak přidejte sherry, máslo a meruňky. Poté uložte do sáčku a opět uložte do lednice.

3. Na mandlový piškot ušlehejte smetanu spolu s máslem a cukrem, přidejte vaječný žloutek, pak přidejte mandlový extrakt. Až je směs dobře promíchaná, přidejte meruňky a zakysanou smetanou. V jiné míse smíchejte mouku, mandle a kukuřičný škrob. Přimíchejte do máslové směsi. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny a vmíchejte do těsta.

4. Nyní zkombinujte všechny tři součásti: těsto rozválejte na tenký plát, vykrojte z něj kolečka, kterými vyložíte formu na cupcakes. Odkrojky z koleček si schovejte na pozdější dozdobení. Do košíčků dávejte kousky marcipánu (tak aby byly plné cca ze 3/4) a zbytek doplňte mandlovým piškotem. Na závěr dozdobte dvěmi překříženými pruhy těsta.
Pečte při 190°C cca 20 minut, dokud nemáte na košíčcích tuhou zlatavou krustu.