Eintopf

28. června 2016 v 23:27 | Kozí máma |  Německá kuchyně
O Eintopfu jsem slyšela poprvé v České sodě v pořadu Alles gute, nicméně tento pokrm je v Německu na denním pořádku. Jinak se jedná o jednoduché jídlo z jednoho hrnce, na které není žádný přesný recept. Vlastně tam můžete hodit stejně jako Pejsek a Kočička cokoliv, ale narozdíl od nich to nepokazíte. A vlastně je to i docela zdravé jídlo - kdy se vám poštěstí, že v jednom hrnci najdete, uzeninu, zelí, zeleninu a luštěniny?


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 200 g polévkové zeleniny - petržel, celer, mrkev
  • 250 g zelí sladkokyselého
  • 100 g fazolí (bílých, červených, strakatých)
  • 100g čočky
  • 150g uzeniny (párky, klobásy)
  • máslo
  • hladká mouka
  • prášek do pečiva
  • sladká smetana
  • pepř, sůl
Polévka z jednoho hrnce


1. Fazole i čočku pečlivě přeberte, aby nebyl v luštěninách případný kamínek, či jiné smítko. Poté luštěniny propláchněte a fazoli zvlášť uvařte ve vroucí vodě. Do vařící vody přidejte špetku kypřícího prášku do pečiva.

2. Zeleninu očistěte a pokrájejte na kostičky.Uzeninu pokrájejte na kolečka. Poté si připravte hrnec a udělejte světlou jíšku ze čtyř lžic hladké mouky a pěti lžic másla. Jakmile máte jíšku hotovou, přidejte do hrnce pokrájenou zeleninu a pokrájenou uzeninu. Společně vše restujte. Směs pak zalijte vodou a pečlivě zamíchejte, přidejte čočku. Následně přidejte pokrájené a scezené sladkokyselé zelí. Vše povařte, a to tak dlouho, dokud tuk nevystoupí na vrch vody. Nyní již můžete vypnout sporák.

3. Závěrečným krokem je přidání fazolí. Pak dochuťte solí, pepřem a polévkovým kořením. Pro zjemnění polévky přidejte ještě sladkou smetanu.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama