Leipziger Lerchen - koláčky plněné marcipánem

25. června 2016 v 18:23 | Kozí máma |  Německá kuchyně
Leipziger Lerchen je populární německé pečivo. V doslovném překladu znamená název "Lipští skřivani". V 18. století byl totiž v Lipsku velmi populární koláč nadívaný skřivany pečenými s bylinkami a vejci. Koncem 19. století byl lov skřivanů moudrým králem Albertem I. zakázán. Tento zákaz sice nejspíš potřešil tehdejší ornitology, nicméně gurmeti byli zděšeni. A tak tehdejší kuchaři nelenili a vymysleli vegetariánskou sladkou variaci na skřivaní koláče. Nepopírám, že bych ráda ochutnala koláč v původní podobě, ale vzhledem k tomu, že by mě můj otec-ornitolog asi vydědil (nehledě na to, že nevím, jak se loví skřivani), tak jsem se musela spokojit s novodobou variací koláčků.
Recept na to, jak udělat lipské skřivany bez skřivanů vypadá složitě, nicméně se skládá jen ze tří jednoduchých kroků, proto se nenechte odradit délkou receptu a směle do toho!



Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 60 minut
  • Pečení: 20 minut
Počet porcí:
  • 12 kusů
Ingredience:
Těsto:
  • 125 g másla o pokojové teplotě
  • 63 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 438 g hladké mouky
  • špetka soli
Meruňkový marcipán:
  • 150 g drcených mandlí
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička sherry
  • 1 lžička másla
  • 1 meruňka vypeckovaná a oloupaná nebo lžíce marmelády
Mandlový piškot
  • 70 g másla o pokojové teplotě
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • kapka mandlového extraktu
  • 2 rozmixované meruňky nebo 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 30 g zakysané smetany
  • 75 g mandlové mouky
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 2 bílky

Meruňkové košíčky plněné marcipánem

1. Nejprve si připravte těsto: Vytvořte krém z másla a cukru, zašlehejte vejce a poté směs smíchejte s moukou a solí tak, aby vám vzniklo hladké těsto (velmi podobné tomu na linecké cukroví). Těsto dejte do sáčku a uložte do lednice.

2. Dále si připravte meruňkový marcipán: Smíchejte drcené mandle s moučkovým cukrem, pak přidejte sherry, máslo a meruňky. Poté uložte do sáčku a opět uložte do lednice.

3. Na mandlový piškot ušlehejte smetanu spolu s máslem a cukrem, přidejte vaječný žloutek, pak přidejte mandlový extrakt. Až je směs dobře promíchaná, přidejte meruňky a zakysanou smetanou. V jiné míse smíchejte mouku, mandle a kukuřičný škrob. Přimíchejte do máslové směsi. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny a vmíchejte do těsta.

4. Nyní zkombinujte všechny tři součásti: těsto rozválejte na tenký plát, vykrojte z něj kolečka, kterými vyložíte formu na cupcakes. Odkrojky z koleček si schovejte na pozdější dozdobení. Do košíčků dávejte kousky marcipánu (tak aby byly plné cca ze 3/4) a zbytek doplňte mandlovým piškotem. Na závěr dozdobte dvěmi překříženými pruhy těsta.
Pečte při 190°C cca 20 minut, dokud nemáte na košíčcích tuhou zlatavou krustu.


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama