Červenec 2016

Vietnamský víkend

11. července 2016 v 17:06 | Kozí máma |  Vietnamská kuchyně
Vietnamská kuchyně je velmi podobná kuchyním sousedících zemí - zejména tedy kuchyni Thajské a Čínské, ve Vietnamu používají obdobné ingredience - rybí omáčku, rýži, chilli papričky, arašídy, plody moře. Stejně jako mnoho jiných asijských kuchyní i ta vietnamská je velmi lehká a svěží. V receptech jsem se nechala inspirovat stránkou http://www.vietfoodfriends.cz . Ze všech chodů nám nejvíc chutnal hlavní chod - hovězí nudličky.


Předkrm: Nộm đu đủ
Polévka: Cháo
Hlavní chod: Bún bò Nam Bộ

Polévka cháo

9. července 2016 v 13:47 | Kozí máma |  Vietnamská kuchyně
Cháo je jednoduchá vietnamská polévka. Samo slovo cháo je označení pro kaši, což přesně vystihuje konzistenci tohoto jídla. Existuje mnoho druhů cháo, vlastně si tuto polévku můžete uvařit téměř s čímkoli, protože potřebujete jen vývar, rýži a nějakou tu "svou surovinu". Můžete tedy použít kuřecí maso, vepřová žebírka, mleté vepřové, kapra, mušle, co vás napadne... Jíst se dá na slano i na sladko.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 0,5 kg žebírek (vybírejte ty "masitější")
  • 3 l vody
  • 150 g syrové jasmínové rýže (2-3 menší misky uvařené rýže)
  • sůl, pepř, rybí omáčka
  • jarní cibulka nebo koriandr
Vietnamská kašovitá polévka s rýží

1. Žebírka nasekejte na menší kousky (cca 3-4 cm dlouhé) a na rozehřátém oleji je zprudka orestujte. Ochuťte třemi lžícemi rybí omáčky a špetkou soli. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Seberte vzniklou pěnu a až bude vývar čirý, přiklopte a na mírném stupni vařte zhruba půl hodiny.

2. Přidejte syrovou nebo vařenou rýži a nechte opět na mírném stupni vařit. Pozor, aby se polévka nepřipálila na spodu hrnce, celou dobu polévku vůbec nemíchejte. Poté, co nasypete rýži do vývaru a vývar začne opět probublávat, stáhněte na nejnižší plamen a dál si hrnce nevšímejte. Jak jednou začnete míchat, budete muset neustále stát u plotny a promíchávat. Vaříte-li ze syrové rýže a v obyčejném hrnci, cháo bude hotové zhruba po 1,5 hodině. S vařenou rýží to bude o něco rychlejší

3. Jakmile začne polévka probublávat, vypněte vařič, dochuťte dle vlastní chuti a můžete podávat. Nezapomeňte přidat nasekané bylinky a ovonět polévku cháo trochou čerstvě namletého pepře.

Nộm đu đủ

8. července 2016 v 14:05 | Kozí máma |  Vietnamská kuchyně
Nộm đu đủ je jednoduchý papájový salát s krevetami. V horkém létě jej jistě uvítáte jako nedtradiční a chutné osvěžení. Kombinuje všechny ingredience tak typické pro východní kuchyně - tedy mořské plody, chilli papričky, arašídy a všudypřítomnou rybí omáčku.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 1 zelená papája
  • 2 čili papričky
  • hrst sušených krevet (pokud nemáte, použijte čerstvé)
  • půlka sladké červené papriky
  • 5 stroužků česneku
  • 1-2 limetky
  • 100 g nesolených arašídů
  • thajská bazalka
  • rybí omáčka, cukr, pepř

Papájový salát s buráky a krevetami


1. Arašídy lehce rozmačkejte v hmoždíři, aby jednotlivé kousky nebyly příliš velké a hlavně aby se uvolnilo aroma buráků. Sušené krevety namočte, aby změkly. Pokud používáte čerstvé, namarinádujte je v rybí omáčce, troše cukru a pepře, nechte 7 min odležet. Poté krevety připravte na páře.

2. Zelenou papáju oškrábejte, podélně rozřízněte a zbavte dužiny. Poté nakrájíme na tenké nudličky. Nudličky papáji namočte do ledové vody, aby zůstaly křupavé a neztmavly. Červenou papriku taktéž nakrájejte na tenké dlouhé nudličky. Čili papričky a česnek rozmačkejte společně v hmoždíři, přidejte půlku arašíd, krevety a celou směs znovu rozmačkejte najemno.

3. Thajskou bazalku důkladně omyjte a nakrájejte nahrubo. Zbytek arašíd rozmačkejte v hmoždíři taktéž nahrubo. Okapanou papáju, červenou papriku spolu s čili-krevetovou směsí důkladně promíchejte. Poté přidejte thajskou bazalku, nakonec posypejte arašídy a můžete servírovat.






Bún bò Nam Bộ

7. července 2016 v 17:39 | Kozí máma |  Vietnamská kuchyně
Bún bò Nam Bộ (v doslovném překladu "jižanské hovězí nudličky") je populární vietnamský pokrm. Jeho lahodnost je proslulá i u nás a mnoho Čechů si také rádo dopřává tohle skvělé jídlo. Ve Vietnamu se můžete setkat se dvěmi způsoby podávání a to buď ve vývaru nebo bez vývaru. Když jsem začala vařit, neměla jsem valné očekávání, o to víc jsem byla překvapená ze skvělé kombinace chutí. Pokud máte rádi pestré a chutné pokrmy, určitě doporučuji vyzkoušet!


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 600 g hovězí kýty
  • 3 paličky citronové trávy
  • 400 g nudlí bún (tenké rýžové nudle)
  • 5 + 5 stroužků česneku
  • ledový salát
  • 2 mrkve
  • mungo klíčky
  • koriandr
  • zelená a červená perila
  • sušená cibule
  • nesolené pražené arašídy 50 g
  • rybí omáčka, sůl, pepř
  • jablečný ocet
  • cukr
  • 1-2 chilli papričky
Hovězí plátky s rýžovými nudlemi

1. Maso nakrájejte na tenké plátky (cca 0,3×10 cm), ochuťte 3 lžícemi rybí omáčky, trochou soli a čerstvě namletým pepřem. Přidejte podrcený česnek a citronovou trávu. Promíchejte, zakápněte olejem a nechte v lednici marinovat.

2. Mezitím si připravte další suroviny: rýžové nudle namočte do studené vody, zeleninu a bylinky omyjte a nakrájejte na tenké nudličky dlouhé cca 7 cm.

3. Arašídy podrťte v hmoždíři.

4. Česnek nasekejte a orestujte na rozehřátém oleji, přudejte 1 lžíci cukru, 2 lžíce octa, 4 lžíce rybí omáčky a 8 lžic vody a přiveďte k varu. Poté odstavte z ohně a přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky.

5. Sušenou cibulku orestujte na oleji dozlatova. Pokud neseženete sušenou, stejně dobře vám poslouží i čerstvá. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou octa a oleje a uvařte nudle podle návodu na obalu. Pak je zceďte a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily. Na větší pánvi zprudka orestujte hovězí maso.

6. Na talíř vyskládejte nejprve zeleninu, přidejte nudle, maso. Vše pak přelijte zálivkou, posypejte arašídy a cibulkou.