Bún bò Nam Bộ

7. července 2016 v 17:39 | Kozí máma |  Vietnamská kuchyně
Bún bò Nam Bộ (v doslovném překladu "jižanské hovězí nudličky") je populární vietnamský pokrm. Jeho lahodnost je proslulá i u nás a mnoho Čechů si také rádo dopřává tohle skvělé jídlo. Ve Vietnamu se můžete setkat se dvěmi způsoby podávání a to buď ve vývaru nebo bez vývaru. Když jsem začala vařit, neměla jsem valné očekávání, o to víc jsem byla překvapená ze skvělé kombinace chutí. Pokud máte rádi pestré a chutné pokrmy, určitě doporučuji vyzkoušet!


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 600 g hovězí kýty
  • 3 paličky citronové trávy
  • 400 g nudlí bún (tenké rýžové nudle)
  • 5 + 5 stroužků česneku
  • ledový salát
  • 2 mrkve
  • mungo klíčky
  • koriandr
  • zelená a červená perila
  • sušená cibule
  • nesolené pražené arašídy 50 g
  • rybí omáčka, sůl, pepř
  • jablečný ocet
  • cukr
  • 1-2 chilli papričky
Hovězí plátky s rýžovými nudlemi

1. Maso nakrájejte na tenké plátky (cca 0,3×10 cm), ochuťte 3 lžícemi rybí omáčky, trochou soli a čerstvě namletým pepřem. Přidejte podrcený česnek a citronovou trávu. Promíchejte, zakápněte olejem a nechte v lednici marinovat.

2. Mezitím si připravte další suroviny: rýžové nudle namočte do studené vody, zeleninu a bylinky omyjte a nakrájejte na tenké nudličky dlouhé cca 7 cm.

3. Arašídy podrťte v hmoždíři.

4. Česnek nasekejte a orestujte na rozehřátém oleji, přudejte 1 lžíci cukru, 2 lžíce octa, 4 lžíce rybí omáčky a 8 lžic vody a přiveďte k varu. Poté odstavte z ohně a přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky.

5. Sušenou cibulku orestujte na oleji dozlatova. Pokud neseženete sušenou, stejně dobře vám poslouží i čerstvá. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou octa a oleje a uvařte nudle podle návodu na obalu. Pak je zceďte a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily. Na větší pánvi zprudka orestujte hovězí maso.

6. Na talíř vyskládejte nejprve zeleninu, přidejte nudle, maso. Vše pak přelijte zálivkou, posypejte arašídy a cibulkou.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jindra Z. Jindra Z. | Web | 8. července 2016 v 14:24 | Reagovat

Tak tohle můžu... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama