Polévka cháo

9. července 2016 v 13:47 | Kozí máma |  Vietnamská kuchyně
Cháo je jednoduchá vietnamská polévka. Samo slovo cháo je označení pro kaši, což přesně vystihuje konzistenci tohoto jídla. Existuje mnoho druhů cháo, vlastně si tuto polévku můžete uvařit téměř s čímkoli, protože potřebujete jen vývar, rýži a nějakou tu "svou surovinu". Můžete tedy použít kuřecí maso, vepřová žebírka, mleté vepřové, kapra, mušle, co vás napadne... Jíst se dá na slano i na sladko.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 0,5 kg žebírek (vybírejte ty "masitější")
  • 3 l vody
  • 150 g syrové jasmínové rýže (2-3 menší misky uvařené rýže)
  • sůl, pepř, rybí omáčka
  • jarní cibulka nebo koriandr
Vietnamská kašovitá polévka s rýží

1. Žebírka nasekejte na menší kousky (cca 3-4 cm dlouhé) a na rozehřátém oleji je zprudka orestujte. Ochuťte třemi lžícemi rybí omáčky a špetkou soli. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Seberte vzniklou pěnu a až bude vývar čirý, přiklopte a na mírném stupni vařte zhruba půl hodiny.

2. Přidejte syrovou nebo vařenou rýži a nechte opět na mírném stupni vařit. Pozor, aby se polévka nepřipálila na spodu hrnce, celou dobu polévku vůbec nemíchejte. Poté, co nasypete rýži do vývaru a vývar začne opět probublávat, stáhněte na nejnižší plamen a dál si hrnce nevšímejte. Jak jednou začnete míchat, budete muset neustále stát u plotny a promíchávat. Vaříte-li ze syrové rýže a v obyčejném hrnci, cháo bude hotové zhruba po 1,5 hodině. S vařenou rýží to bude o něco rychlejší

3. Jakmile začne polévka probublávat, vypněte vařič, dochuťte dle vlastní chuti a můžete podávat. Nezapomeňte přidat nasekané bylinky a ovonět polévku cháo trochou čerstvě namletého pepře.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Síma Síma | Web | 10. července 2016 v 16:52 | Reagovat

Polévku znám v několika úpravách, je skvělá :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama