Vanilková, mátová a ostružinová zmrzlina na špejli

8. srpna 2016 v 17:01 | Kozí máma |  Ostatní
Léto v plném proudu si žádá patřičné osvěžení. Já osobně mám nejraději smetanové zmrzliny, tak mám pro vás recept na ne jednu, ale hned tři druhy zmrzlin! Mnoho receptů na zmrzlinu obsahuje i vejce, já je v případě zmrzliny považuju za zbytečné, proto uvádím recept na zmrzlinu bez vajec.


Na zmrzlině většina z nás zbožňuje hlavně to, že může ledovou dobrotu slízávat ze špejle / kornoutku. V poslední době se s domácími nanuky stejně tak jako s jejich formičkami roztrhl pytel a výrobci se předhání, kdo vyrobí lákavější formu. Já vyzkoušela silikonovou formu od firmy Silikomart, kterou nabízí e-shop Ozdobdort.cz , která mě zaujala už tím, že narozdíl od jiných forem, které jsem doposud viděla, v ní tuhne zmrzlina v horizontální poloze. Zaujal mě také důmyslný systém, který bránil tomu, aby našlehaná hmota vytekla z formy v místě zasunutí špejle. Největší strach jsem měla z vyklápění zmrzliny, protože "vychytávka" na udržení špejle v přesné poloze je super, ale nedokázala jsem si představit, jak z toho pak vytáhnu špejli i se zmrzlinou. Naštěstí byly mé obavy zbytečné, jelikož silikon poskytuje formičce dostatečnou pružnost, aby šla zmrzlina bez problémů vyklopit. Překvapilo mě, že ostružinová zmrzlina šla vyklopit mnohem lépe než zmrzlina vanilková, předpokládám, že to bylo díky přítomnosti kyselin v ovoci.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Mražení: 4 hodiny
Počet porcí:
  • 4 nanuky
Ingredience:
Vanilkový základ:
  • 1 smetana na šlehání (minimálně 33%, ideálně 40%)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g moučkového cukru
Na dochucení:
  • hrst ostružin
  • 5 lístků máty
Smetanové nanuky

1. Vymyjte studenou vodou silikonovou formu, špejle namočte na chvíli do vody. Pak je zasuňte do otvorů ve formě.

2. Vychlazenou (! bez řádného vychlazení nebude mít smetana správný nášleh) smetanu ušlehejte do tuhé pěny. Pak k ní přidejte cukr a vanilkový extrakt. Tento základ můžete buď zamrazit, jako vanilkovou zmrzlinu nebo do ní můžete přimíchat další ingredience. V případě ostružinové zmrzliny zamíchejte do hmoty omyté a rozmixované ostružiny. Pokud chcete mátovou zmrzlinu, tak podrťte lístky máty v hmoždíři a pimíchejte k základu.

3. Hmotu dávkujte lžící do formiček a nechte zatuhnout v mrazáku minimálně 4 hodiny.

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 8. srpna 2016 v 17:20 | Reagovat

Hned bych si dala :-)

2 Smitha855 Smitha855 | E-mail | Web | 6. září 2016 v 9:24 | Reagovat

I really like your writing style, fantastic information, thanks for putting up  eedacdgebfdaddcf

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama