Září 2016

Sítko na čaj

26. září 2016 v 20:07 | Kozí máma |  Recenze produktů
Lidé rádi kritizují. A lidé rádi kritiky čtou. Tak jsem se rozhodla, že svůj blog rozšířím o další rubriku, kde budu psát recenze na výrobky, které mají uplatnění v gastronomii.
Prvním takovým výrobkem je kreativní sítko na čaj, které ocení zejména nejmenší konzumenti. Zakoupit jej můžete na www.postovnezdarma.cz


Líbí se mi, že součástí balení je i odkládací podložka na sítko. Sítko je také dostatečně velké na to, aby se do něj vešel i větší obsah, je možné ho tedy použít na příklad i na svařák. Je taky fajn, že "packy" se přizpůsobí velikosti hrnku a díky odděleným částem se packy nezahřejí a člověk se při vyndávání nepopálí.
Co se týče nevýhod výrobku, tak je z křehkého materiálu, takže si nejsem jistá, jak dlouho vydrží. A taky to, že pokud dáte žabku malému dítěti do hrnku, tak by si jí mohlo s trochou neštěstí ublížit.


Čokoládové minidortíky s karamelem a ořechy

17. září 2016 v 15:48 | Kozí máma |  Speciální menu
Když nadejde nějaká slavnostní chvíle (v mém případě sobota a chuť na sladké), můžete se pustit do kuchtění zajímavějších věcí, než jsou obyčejné řezy nebo "bábovka s čímsi". Využila jsem dárku od e-shopu Ozdobdort.cz a své kulinární fantazie k pokusu o dynamický dezert. Už jsem zkoušela na silikonu válet (článek zde) i v něm mrazit (článek zde), takže jsem byla hodně zvědavá na to, jak se ten zázrak bude chovat v troubě.


Zjistila jsem, že poměrně klíčovými věcmi u práce se silikonovými formami je nesilikonový rám a mozek (váš). Aby průžný silikon lépe držel je třeba jej vsadit do rámu. Doposud jsem nezjistila, jestli se ten rám dává nahoru nebo dolů. každopádně moje provedení bylo nejspíš špatně, kdy přibližně v polovině pečení začalo těsto z nakynutých dortíků plcat na dno mé krásné trouby. V tu chvíli mi mozek napověděl, že jsem nejspíš neměla formu plnit až po okraj. I přes nezdar se mi nakonec podařilo těsto zkrotit a po vychladnutí šlo překvapivě krásně z formy. Překrajování či dlabání korpusu přenechám vaší fantazii, mě se nejlépe osvědčilo odkrojení jednotlivých vrstev a jejich zpětné spojení ořechovým krémem.
Ve velkém finále můžete moučník korunovat šlehaným karamelem, který vyžaduje vyšší dívčí a de fakto klíčové kroky jsou u něj úplně všechny. Pokud se vám tedy stane to samé, co mě, tedy že vám karamel zatvrdne už v hrnci (a na lžíci, na metličce, na jazyku...), tak plynule přejděte na recept na karamelový rumový likér (recept zde). V tomto případě se potvrzuje krásné potravinářské pravidlo, že téměř ze všeho se dá vyrobit alkohol a že láhev rumu spraví všechny nesnáze. Když naházíte do hrnce se ztvrdlým karamelem ostatní nádobí s karamelem, zalijete jej mlékem, přidáte zbytek kondenzovaného mléka, tak se vám hrnec po chvíli varu sám vyčistí a zároveň vznikne základ pro likér. Ten pak stačí zahustit pudinkem a zalít rumem a budete mít k dezertu i nápoj.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Pečení: 30-40 minut
Počet porcí:
  • 4 nanuky
Ingredience:
Piškotový korpus:
  • 125 ml vody
  • 20 g holandského kakaa
  • 63 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 65 ml podmáslí (stejně dobře posloužil i domácí kozí jogurt)
Ořechový krém:
  • 50 g drcených ořechů (vlašské, mandle, lískové)
  • 60 ml 31% smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 40 g změklého másla
Šlehaný karamel:
  • 11 g glukózového sirupu
  • 9 ml vody
  • 42 g másla
  • 227 g cukru
  • 145 g neslazeného kondenzovaného mléka
Čokoládové minidortíky s ořechovým krémem a karamelem

Piškotový korpus:

  1. V hrnci zahřívejte vodu spolu s holandským kakaem a máslem, dokud se vše nerozpustí. Poté odstavte z plotny.
  2. Promíchejte všechny suché ingredience a pomocí robotu do nich zašlehejte směs z kakaa, vody a másla.
  3. Na závěr vmíchejte vejce a podmáslí.
  4. Poté nalijte zhruba do 3/4 formiček a pečte na 170 stupňů cca 30-40 minut (hlídejte, je hotovo, když po zapíchnutí vytáhnete čistou špejli).

Ořechový krém:
  1. V kovové míse smíchejte máslo, smetanu a moučkový cukr. Až je krém hladký, přidejte ořechy.
  2. Vychladlý korpus překrojte či vydlabejte podle libosti a naplňte ořechovým krémem. Takto nachystané dortíky uložte do lednice.

Šlehaný karamel:

  1. Smíchejte vodu s glukózovým sirupem, máslem a cukrem. Zahřívejte do úplného rozpuštění cukru.
  2. Přidejte kondenzované mléko a přiveďte směs k varu.
  3. Po dosažení teploty 116°C odstavte z ohně a vyšlehejte ručním mixérem. Poté rychle nanášejte na dortíky. Před podáváním dozdobte jedlými květy a lesním ovocem.