Říjen 2016

Gruzínský víkend

12. října 2016 v 8:51 | Kozí máma |  Gruzínská kuchyně
Gruzínská kuchyně je střídmá, ale zároveň velmi pestrá. Mezi nejčastější suroviny patří zelenina, ořechy a chléb. Oblibě se tu též těší běžné druhy masa - ať už hovězí, vepřové či kuřecí, ale setkáte se i se skopovým a kozím masem. Mě osobně tato kuchyně příliš nezaujala.

Předkrm: Chinkali
Polévka: Adžapsandali
Hlavní chod: Satsivi
Dezert: Gozinaki

Adžapsandali

11. října 2016 v 11:35 | Kozí máma |  Gruzínská kuchyně
Adžapsandal je ve své podstatě velmi jednoduchý zeleninový guláš. Skvěle v tomto receptu využijete podzimní zeleninu. Já si dovolila se trochu odchýlit od tradičního receptu a místo lilku jsem použila cuketu.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 1 kg lilku
  • 500 g brambor
  • 500 g rajčat
  • 100 g čerstvého koriandru
  • 50 g petržele
  • 2 červené papriky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžička soli
  • lžička pálivé papriky z feferonu
  • 2 dl olivového oleje
Zeleninová polévka s lilky


1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a lilky na něm z obou stran opečte.
2. V druhém hrnci osmažte najemno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájené brambory. Až se brambory na cibulce propečou, přidejte čerstvá rajčata a litr vody a vařte 10 minut.
3. Do polévky přidejte lilky a na proužky nakrájenou papriku a vařte 15 minut.
4. Na závěr přidejte koření, které se vařit nemusí - česnek, koriandr, petržel a podávejte.

Chinkali

9. října 2016 v 15:40 | Kozí máma |  Gruzínská kuchyně
Chinkali (Khinkali) je gruzínské národní jídlo, které nesmí chybět na žádném slavnostním stole.
Jedná se o těstovinové knedlíčky plněné mletým masem. Do mletého masa se ale přidává petržel a koriandr, a právě tyto bylinky dodají pokrmu tu pravou chuť. V Gruzii se můžete setkat s různými náplněmi - ať už masem hovězím, vepřovém a skopovém nebo například houbami či sýrem. Výroba knedlíčků vyžaduje trochu zručnosti, protože za a) aby byly knedlíčky úhledně svinuté (u mě nemožné) a za b) aby vám při vaření nepraskly a neutekla vám všechna šťáva, která má knedlíčkům dodat skvělou chuť. ხინკალი jsou údajně v Gruzii konzumovány tak, že při prvním kousnutí musí konzument pořádně vysknout veškerou šťávu, která se z masa při vaření uvolnila. Pravdědopodobně i to chce určitý cvik, protože v Gruzii se říká, že ten, kdo umí jíst Chinkali bez ztráty jediné kapky šťávy, umí dobře líbat. Chinkali tvoří jednu z mála výjimek při etiketě stolování v Gruzii, kdy i v nejluxusnějších podnicích uvidíte lidi jíst knedlíčky rukama - právě naopak se považuje za neslušné používat ke konzumaci Chinkali příbor.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 45 minut
  • Vaření: 15 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 250g mletého masa
  • 1/4 menší cibule
  • hrst drceného koriandru
  • hrst petržele
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/4 lžičky červené pálivé papriky
  • 1/4 šálku teplé vody
Těsto:

  • 1 šálky hladké mouky
  • 1/4 šálku vody
  • špetka soli
Knedlíčky plněné mletým masem

1. Směs mletého masa smíchejte s na jemno nasekanými bylinkami a cibulí. Přidejte koření, teplou vodu a pořádně promíchejte.

2. Mouku nasypte do mísy, posypte solí, přidejte vodu a vypracujte v nelepivé těsto. Těsto položte na pomoučenou pracovní desku a rozválejte na plát. Pomocí skleničky vykrojte z těsta malá kolečka, která jednotlivě rozválejte na tenší plátky. Do středu pak pomocí lžíce vkládejte masovou náplň.

3. Naplněné těsto nahoře spojejte (vytvoří se měšec) a takto připravené chinkali povařte 15 minut ve vroucí osolené vodě. Podávejte posypané čerstvě namletým pepřem.

Gozinaki

9. října 2016 v 11:56 | Kozí máma |  Gruzínská kuchyně
Při výběru receptů na tento víkend jsem se o gruzínské kuchyni naučila jedno - Gruzínci jsou ujetí na ořechy. Cpou je jak do hlavních jídel, tak do dezertů - do těch především. Proto paradoxně nejdražším chodem se stal právě dezert, protože u nás jsou ořechy neuvěřitelně drahé.
გოზინაყი je chutnou a rychlou specialitou, na jejíž přípravu nepotřebujete žádného zvláštního kuchařského umu. Kupodivu nejvíce času mi zabralo sekání ořechů. Pak už je to jenom o tom poztrácet co nejméně ořechů, udržet je pohromadě a ideálně jimy polepit co nejméně kuchyňského náčiní. Vzhledem k tomu, že pokrm se skládá jenom z ořechů a medu, tak si jej mohou užít i dietářky a příznivci zdravé výživy. V Gruzii je tato úprava ořechů typická o vánočních svátcích ať už v podobě Gozinaků (tedy ořechy v medu rozválené na placku a překrájené) nebo jako Churchkhela (vlašské ořechy na provázku obalené v hroznové šťávě).


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Smažení: 10 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 250 g lískových ořechů
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžíce cukru
Ořechové placky s medem

1. Lískové ořechy opražte na horké pánvi cca 2-3 minuty. Během pražení je míchejte tak, aby se odřela slupka (a když tam zůstane, tak je to v pohodě, to je vláknina). Pak nechte ořechy vychladnout aodřete zbytek slupek. Pak ořechy nasekejte.

2. Na pánvi rozehřejte med a na malém ohni jej míchejte přibližně 8-10 minut (pozor ať vám nezkaramelizuje úplně do tmava a nezačne smrdět, to by pak nebylo dobré), pak k medu přidejte cukr, zamíchejte. Přidejte nasekané ořechy a vše důkladně promíchejte tak, aby se ořechy ve směsi obalily.

3. Směs vyklopte na mokré (!) dřevěné prkénko. Pokuste se ohladit z ořechů rovnoměrnou placku - půjde to namočenou kovovou lžící, já si vypomohla pečícím papírem, který jsem položila přes ořechy a rozválela válečkem. Vše, čím se budete dotýkat ořechů (i ruce) musí být mokré, nebo to polepíte.

4. Nad plamenem nahřejte nůž a z ořechové směsi odkrajujte kousky ve tvaru kosočtverců.

Satsivi

8. října 2016 v 12:03 | Kozí máma |  Gruzínská kuchyně
საცივი je velmi zajímavé Gruzínské jídlo a přitom velmi jednoduché. Jedná se o kuře s ořechovou omáčkou. Jeho název v doslovném překladu z gruzínštiny znamená "to, co vychladlo", protože obvykle se podává ne horké, ale při pokojové teplotě. Původně byla takto označována pouze ořechová omáčka, která byla podávána ke kuřecímu masu, rybám, či zelenině (nejčastěji lilku či květáku), ale nakonec se toto označení vžilo pro celý pokrm. Tohle jídlo mě zaujalo hlavně proto, že se údajně jednalo o nejoblíbenější jídlo sovětského diktátora Stalina. Pečené kuře s touto chutnou omáčkou bývá v Gruzii často servírováno jako sváteční pokrm o vánocích. K tomuto pokrmu můžete zvolit jako přílohu například tradiční gruzínský chléb chačapuri (recept zde)


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Pečení: 1 hodina
  • 4
Ingredience:
  • 4 kuřecí stehna
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 lžičky papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 pita chléb
  • 175 g vlašských ořechů
  • 1 cibule nasekaná
  • 2 stroužky česneku, podrcené
  • 50 ml 31% smetany
  • šťáva z 1/2 citronu
  • hrst koriandru
Kuře s ořechovou omáčkou

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Do pekáčku položte kuřecí stehna, posypte je kmínem, paprikou, zastříkněte lžící oleje a důkladně osolte. Pečte cca hodinu. Podlijte pořádně tak, abyste mohli výpek odebrat do omáčky.

2. Natrhejte pita chleba do malé misky. Přidejte pár lžic výpeku a nechte chleba nasáknout tekutinu. Vlašské ořechy nasekejte. Na zbylém oleji osmahněte cibuli a česnek. Výpekem změklý chleba, opečenou cibuli a česnek a většinu ořechů rozmixujte. Přilijte někoik lžic výpeku a umixujte do hrubší pasty. Tu prohřejte v pánvi, přidejte k ní i smetanu, citronovou šťávou podle chuti a dosolte.Poté vlijte omáčku ke kuřeti a promíchejte se zbývajícím výpekem.
Kuře podávejte přelité omáčkou se zbylými ořechy a koriandrem.

Chléb chačapuri

7. října 2016 v 17:22 | Kozí máma |  Gruzínská kuchyně
ხაჭაპური je velmi jednoduché plněné pečivo a jedná se o oblíbenou gruzínskou národní specialitu. Receptů na tento chléb je opravdu hodně, v některých je těsto kynuté, v jiných se zase droždí nepoužívá. Někde můžete narazit na plnění masem, nejčastěji se však plní sýrem nebo bryndzou. Někdo placky smaží, jiný peče. Někdy pod tímto názvem najdete bochník plněný sýrem, jindy je to spíš velký dalamánek , kde je sýr na povrchu a kraluje mu zapečené vejce ve tvaru volského oka.
Chléb na mojí fotografii není úplně věrný tradičnímu zjevu, protože v euforickém nadšení z toho, že dělám po dlouhé době kynuté těsto, mi trochu ujela ruka s droždím a chléb mi překynul a vytlačil veškerý sýr. Na náplň jsem použila domácí kozí sýr typu Feta.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Kynutí: 1 hodina a 20 minut
  • Pečení: 10-20 minut
Počet porcí:
  • 2 chlebové placky
Ingredience:
Piškotový korpus:
  • 1/2 kg mouky (hladká, pšeničná)
  • 125 ml mléka
  • 4 vejce
  • 60 g másla
  • 5 g droždí
  • lžička soli
  • asi 400 g balkánského sýra nebo bryndzy
Gruzínský chléb

1. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, vyhlubte v mouce důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Do mléka nadrobte droždí a nechte jej předkynout na teplém místě cca 10 minut.

2. Přidejte do mísy 3 vejce, vlažnější rozopené máslo a promíchejte. Na vále pak vyhněťte těsto dohladka. Pak jej potřete olejem a nechte hodinu vykynout.

3. Předehřejte si troubu na 250°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Pak z každého kusu vytvarujte placku, kterou naplníte polovinou rozdrobeného sýra (pokud chcete "otevřenou" variantu, tak si stačí vytvarovat z těsta lodičku a tu naplníte sýrem a navrch vyklepnete vejce). Okraje těsta pak tavinete tak, aby vám vznikl bochánek. Ten pak přetočte, aby spoj byl dole, a uhlaďte tak, aby chléb byl vysoký přibližně jeden centimetr. Na závěr jej potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 250°C přibližně 10 minut. Po upečení ještě můžete chléb potřít máslem.